Åbent i dag: 10-17

GIVSKUD ZOO var nødsaget til at aflive syg gorilla

18. marts 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har desværre mistet sin hangorilla på grund af fremskreden alvorlig sygdom, der ikke kunne helbredes.

GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA er den eneste dyrepark i Danmark, hvor man kan opleve gorillaer.
Men nu er der desværre en gorilla mindre i flokken, fordi parken har været nødt til at aflive sin store hangorilla, sølvryggen Kipenzi, på grund af sygdom. 

- At aflive ham var en rigtig trist, men nødvendig beslutning. Kipenzi var særdeles vigtig i vores arbejde med at styrke arten, en god flokleder hos gorillaerne, og et afholdt dyr hos de ansatte, så at vi nu ikke længere har ham, berører os alle, fortæller GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen. 

Uhelbredeligt syg
Gorillahannen har været syg i den seneste tid, og derfor blev han bedøvet. Målet var en grundig udredning, blandt andet med specialiserede blodprøver, samt ultralydsscanninger af hjerte og bughulen. Undersøgelsen blev udført med hjælp fra Zoologisk have i København, samt eksterne specialister fra hhv. Rigshospitalet og Universitet for mindre husdyr.

- Desværre viste ultralydsscanningen at Kipenzi havde fået bughindebetændelse, som havde spredt sig i bugen. Bughindebetændelse er infektion omkring mavens organer, og er meget svært, hvis ikke umuligt, at helbrede hos en gorilla. Vi traf derfor den tunge beslutning af aflive ham, mens han var bedøvet, forklarer Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer: 

- Obduktionen bekræftede at aflivning var det rette valg i dette tilfælde. Forsøg på behandling ville kun have forlænget Kipenzis sygdomsforløb yderligere, og han havde ingen chance for at blive rask igen.

Vidensdeling skal hjælpe fremover
Ifølge dyrlægen er Kipenzis infektion en tidligere set sygdomsårsag hos gorillaer, og alvorlig sygdom i mavetarmsystemet er en af de mest almindelige dødsårsager hos gorillaer. Der forskes i årsagerne, som kan skyldes flere forskellige problematikker. Ofte er infektionen fremskreden ved aflivning, og den oprindelige sygdomsårsag er ikke mulig at identificere, hvilket komplicerer udredning og behandling.

- Vi prøver, som altid, at lære så meget som muligt af sygdomstilfælde, så der er taget mange prøver, som analyseres gennem det næste stykke tid. Når resultaterne er samlet, håber vi at dele vores erfaring og fund med kolleger internationalt, så vi og andre dyreparker fremover kan lære af det, siger dyrlægen. Derudover inddrages Kipenzi, efter sin aflivning, i forskningsprojekter med henblik på at blive klogere på hjertesygdomme og forplantning hos gorillaer.

Et hårdt slag for avlssamarbejdet
Sølvryggen Kipenzi var rent genetisk utrolig vigtig i det internationale avlssamarbejde mellem zoologiske haver; faktisk var han en af de højst rangerende hanner, som man ønskede afkom fra. 

- Vi samarbejder meget struktureret med andre dyreparker om avl, så vi kan beskytte og styrke truede arter. Og Kipenzi var vigtig i det avlspuslespil, så det er klart en brik, vi kommer til at mangle nu, forklarer dyrlægen og tilføjer:

- Hans søn Kijani, som vi også har her i parken, vil med Kipenzis død rykke højere op ad ranglisten, men han er stadig så lille, at han ikke indgår som avlshan i det internationale avlssamarbejde. Her vil avlskoordinatoren for gorillaer skulle se på, hvordan Kijani på sigt kan indgå i samarbejdet.


Afholdt af mange
Kipenzi var på mange måder en ganske særlig gorilla, som havde stor betydning i parken. Han var populær, og mange gæster nød at se ham i parkens store gorillaanlæg. Formidlingsafdelingen inddrog ham ofte i fortællinger til skoleklasser og gæster, han var populær i opslag på parkens sociale mediekanaler, og dyrepasserne var glade for at arbejde med ham. Derudover var hans far den berømte sølvryg Samson, som mange danskere kendte til.

- Kipenzi var en afholdt gorilla, som vi havde håbet at have som anfører for gorillaflokken mange år endnu. Gorillahunnerne og deres unger fik lov at se ham efter aflivningen, da det også er en vigtig del af deres forståelse af situationen. Vi og dyrene skal komme tilbage i en normal gænge, men der er ingen tvivl om, at vi gerne havde været dette foruden, siger Ditte-Mari Sandgreen. 

I gorillaflokken i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA er der nu hunner Minnie, Mawenzi og Kahla samt to fireårige unger, hannen Kijani og hunnen Malkia, som begge er efterkommere af Kipenzi.  

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.