Åbent i dag: 10-17

Giftig vegetation fjernes i parken

04. oktober 2023
At være dyrepasser i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA handler om meget mere end at passe dyr og rengøre stalde og anlæg. Dyrenes områder skal også være sikre at færdes i, og det kræver fokus på vegetation og vand i anlæggene. 

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er en stor park med masser af beplantning og store vandområder, hvor dyrene færdes. De giver nogle flotte naturlige omgivelser, men det betyder også, at der er behov for kontinuerlig overvågning i parken for giftige planter i anlæg og på savanner.

 - Det kan være svært at forudsige hvordan vores antiloper og mere eksotiske arter vil rammes af de giftige planter, fordi det ikke er undersøgt på samme måde som hos husdyrarterne, men vi læner os op ad den viden, man har for de mere almindelige arter og tager ingen unødige chancer, fortæller dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.

Derfor skal både dyrepassere og gartneren fjerne giftige planter, når de ser dem.

- En del af vores dyr er browsere, som vil sige de delvis lever af blade fra grene og træer. Det giver vi dem i så høj grad, vi kan, så det er vigtigt at have viden om, hvilke træer der er giftige for dyrene. Heldigvis er der udarbejdet bøger og plakater, som opsummerer den viden, man har på området, så vi er sikre på, at dyrene kun får blade og grene fra træer de kan tåle, fortæller dyrlægen.

Det holder personalet øje med
Der er en del danske planter, som i højere eller lavere grad er giftige for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs dyr. De mest almindelige er for eksempel eng- og vårbrandbæger, som kan være dødeligt giftige for de fleste husdyrarter. Frø fra ahorn og blade fra egetræet er også meget giftige, så personalet er opmærksomme på, at det ikke vokser på steder, hvor dyr kan komme i nærheden af det.

- Vi er også meget opmærksomme på vores hø og wrap, som dyrene får som supplement til græsset på savannerne samt i vinterperioden. Her har vi gode stabile leverandører, som sørger for at deres marker er fri for giftige planter. Engbrandbæger er også giftig i tørret tilstand, og det er meget sværere for dyrene at opdage og æde udenom en tørret plante midt i en mundfuld hø, end når den står frisk på marken, forklarer dyrlægen og tilføjer:

- Man kan også være uheldig, at der kan ske svampevækst i både hø og wrapballer, så der er dyrepasserne også opmærksomme på kvaliteten, da der kan være nogle meget giftige svampe iblandt.

Vandområder kontrolleres løbende
Også de vandløb og små søer, der er i parkens anlæg, bliver der løbende ført tilsyn med.

- Især i forbindelse med sommerens høje temperaturer holder vi et vågent øje med alle vandhuller. Det har ellers ikke været et problem i parkens historie, men for syv år siden oplevede vi nærmest fra den ene dag til den anden en pludselig opblomstring af giftige blågrønalger i en sø. Det gav akut forgiftning hos to af parkens hjorte, som desværre døde af det, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- Vi har ikke oplevet problemer siden, men hændelsen betyder, at vi overvåger alle vores vandområder i den varme periode af året, og vi afspærrer dyrenes adgang til vandet, hvis vi vurderer, at der er risiko for opblomstring af alger.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.