Åbent i dag: 09.30-19

Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges

03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. Takket være blandt andet en donation fra Givskud Zoo Naturfond har organisationen Spectacled Bear Conservation Society sat GPS-halsbånd på to bjørne ved Machu Picchu. 

Givskud Zoo Naturfond har ydet støtte til, at den sydamerikanske organisation Spectacled Bear Conservation Society kan sætte GPS-halsbånd på ti brillebjørne i naturen Peru.
Nu er det lykkedes at indfange to bjørne, sætte GPS-halsbånd på og slippe bjørnene ud i naturen igen. Det giver forskerne en helt unik mulighed for at lære mere om brillebjørnes adfærd og bevægelsesmønstre i de tætte tågeskove og på de stejle skråninger i Andesbjergene.

- Det er et utroligt vigtigt skridt på vejen til at lære mere om brillebjørne, og det er essentielt, fordi forskerne vil kunne se, om bjørnene bevæger sig ind og ud af de beskyttede områder ved Machu Picchu. Derved får man data på, hvad der er kritisk habitat, og så kan man gå til den peruvianske regering for at få den til at udvide det beskyttede område for at sikre brillebjørnene, forklarer biolog og kurator Kim Skalborg Simonsen, som er GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kontaktperson til Spectacled Bear Conservation Society. 

Et unikt indblik i realtid
De to bjørne, der nu kan følges i realtid, er to hunbjørne. Da bjørnene var indfanget og bedøvet, blev der også foretaget vigtige målinger i forhold til størrelse, vægt og andre sundhedsmæssige data.  Derefter blev de sluppet fri.

- Halsbåndene vil nu hjælpe forskerne til at lokalisere og lære mere om de vigtigste fødesøgnings- og yngleområder, og også give indblik i, hvor der kan være eventuelle trusler for eksempel fra menneskelige aktiviteter, fortæller kuratoren i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

Kan monitorere og fjernes på et splitsekund
Halsbåndene kan se lidt store ud, men de vejer kun 650 gram og er designet til at genere dyrene mindst muligt. Lidt ligesom når andre dyr har halsbånd på.
Der er påsat sensorer, som gør det muligt for forskerne at monitorere bjørnenes aktivitet og sundhedstilstand.
Desuden vil halsbåndene automatisk falde af efter ét år, så bjørnene ikke skal gå med dem i årevis. Og det kræver heller ikke, at forskerne får fat i dyrene igen for at pille halsbåndene af.

- Der er også lagt den mulighed ind i halsbåndene, at forskerne via fjernbetjening selv kan løse låsen og få halsbåndet til at falde af, hvis de vurderer, at det generer dyret. Så dyrets trivsel har høj prioritet, understreget Kim Skalborg Simonsen.


Skal føre til beskyttelse og bevaring
Det har taget mange måneder at forberede påsætningen af GPS-halsbånd. Først og fremmest skulle bjørnene lokaliseres via vildtkameraer i naturen, og så skulle der sættes bjørnefælder op på strategiske steder.
Spectacled Bear Conservation Society samarbejder med Sernanp, som er den peruvianske regerings afdeling for beskyttelse af naturområder.   

- Vi har fra Givskud Zoo Naturfond doneret midler til indkøb af ti GPS-halsbånd, så det er også målet, at der skal sættes halsbånd på flere bjørne for at indhente værdifulde data, der kan hjælpe os til endnu bedre at forstå brillebjørnenes adfærd og færd, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Dermed kan myndighederne sammen med eksperterne også få indsigt til at lægge og implementere en national strategi for at beskytte de områder, hvor den sårbare art lever.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.