Åbent i dag: 10-17

Gab – det smitter

25. august 2022
Et gab kan måske virke som en lille ubetydelig ting. Men forskning viser, at gab smitter og måske er ret vigtigt for sociale dyr som løver.

Mange kender det nok; sidemanden gaber, og kort efter gør man selv det samme. Det smitter at gabe.
Og det gælder ikke bare mennesker, viser studier. Også hos løver smitter gaben.

- Løver hviler rigtig mange timer i døgnet, så man kan fristes til at tro, at de gaber rigtig meget, fordi de lige skal have en lille lur. Igen. Men nyere forskning tyder på, at de store rovdyrs gaben er en vigtig del af den sociale struktur i en løveflok, siger biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen. 

I et studium foretaget ved Kruger National Park fandt et forskerhold ud af, at en løve, som så et flokmedlem gabe, var cirka 139 gange så tilbøjelig til at gabe selv inden for de næste tre minutter.
Samtidig var der 11 gange så stor sandsynlighed for, at løven ville spejle gaberens bevægelser. Så hvis løve nummer et gabte, rejste sig og lagde sig et andet sted, ville løve nummer to med stor sandsynlighed gøre det samme.

Forskellige teorier om gaben
Der er forskellige holdninger og forskningsresultater i forhold til det at gabe.
Nogle forskere mener, at det øger blodgennemstrømning til kraniet, nogle siger, at det kan afkøle hjernen, og nogle mener, at det sparker gang i centralnervesystemet, så vi kan reagere på hændelser, når man er i en hviletilstand.
Nogle har også forsket i, at det hænger sammen med empati, når man rammes af et smittede gab. 

- Det er især hos arter, der lever i familiegrupper og flokke, at man ser denne tendens til at gabe, og studier viser, at også aber rammes af gab-smitte, forklarer Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:   

- Forskerne ved ikke hvorfor, men nogle bud er, at det fungerer som kommunikation og kan være med til at styrke bånd og opretholde den sociale sammenhængskraft og adfærd i en gruppe, så den fungerer mere harmonisk og sammentømret. De synkroniserede bevægelser kan også være med til at sætte individerne i flokken i samme beredskab, så de kollektivt kan være mere årvågne og holde øje med farer – og hos løverne gøre klar til jagt.

Prøv at holde øje, næste gang du besøger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Kan du se, at løvernes gaben smitter?

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.