Åbent i dag: 09.30-19

Fund af dinosaurknogler styrker formidling

29. januar 2021
En spektakulært fund af enorme dinosaurknogler vækker glæde i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, da det kan være med til at bibringe ny viden og styrke formidlingen om fortidens giganter.

Her i januar kunne alverdens nyhedsmedier berette om, at der i Neuquén-provinsen i Argentina var fundet et fossil af en dinosaur, som kan vise sig at være fra verdens største dinosaur.  
Det nye fund glæder biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen:

- Hver gang, palæontologer gør nye fund af dinosaurfossiler, giver det ny viden. Og vi er altid glade for at få nye historier, som vi kan dele ud af til vores gæster, da formidling er et af vores vigtigste formål i parken.

Stor interesse for dinosaurerne
Om det er frygten, fascinationen eller noget helt tredje er ikke til at sige. Men i hvert fald er dinosaurparken i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA et hit blandt gæster og de mange besøgende skoleklasser, som kommer forbi for at lære om de forhistoriske dyr.

- Det er ikke kun gæsterne, der synes, dinosaurer er spændende. Vi her i parken følger med, når der dukker nye spændende fund som dette op. Det er selvfølgelig meget vanskeligt at vide noget om dyr, der er forsvundet for så lang tid siden, men hver eneste gang der bliver fundet noget nyt, får vi lidt mere viden om fortidens giganter. Og det giver også os endnu flere eller mere nuancerede historier at fortælle til vores gæster.


Verdens største dinosaurus - måske
Palæontologerne bag udgravningen vurderer, at dinosauren, de har fundet fossilet fra, er cirka 98 millioner år gammel. Den har målt godt 40 meter og vejede op mod 110 ton. Det svarer nogenlunde til den dinosaur, der af flere palæontologer betragtes som verdens største; Argentinosaurus.
I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA kan gæster opleve en model i naturlig størrelse af denne fortidens gigant.

- Vi ved faktisk ikke præcis, hvor stor Argentinosaurus var, for der er kun fundet meget få knogler. Men dem man har, har man sammenlignet med andre suaropoder – altså langhalsede dinosaurer der går på fire ben – og derved udregnet en teoretisk størrelse på op til 40 meter. forklarer biologen og tilføjer:

- Det virker måske urealistisk for os i dag, at et dyr har kunnet være så stort. Men dukker der altså endnu en kæmpe i samme liga op. Og derfor er det nye fund vigtigt, da det giver forskerne flere data at arbejde med.

Usikkerhed om data
Om det er verdens største dinosaur, der nu er fundet fossiler fra, om Argentinosaurus overhovedet var den største, eller om der var andre endnu større dinosaurer, er svært at vide.

- Vi taler om noget, der i de fleste tilfælde er ukomplet , og derfor er der enorm usikkerhed om beskrivelserne. Det er især i Sydamerika, at der er fundet fossiler fra langhalsede kæmper, de såkaldte Titanosaurer, og vurderingen er lige nu, at Argentinosaurus muligvis var den største. Men der er også fundet fossiler fra en dinosaur i Kina, der tyder på at være op mod 35 meter. Og der ligger sikkert stadig mange fossiler i undergrunden og bare venter på at blive gravet frem. Så vil vi kunne få endnu mere viden om fortidens giganter.  

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.