Åbent i dag: 10-17
Under besøget i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA drøftede William Robichaud og Richard Østerballe indsatsmuligheder for truede arter som saolaen og bongoen, som ses her på billedet.

Fokus på verdens mest truede pattedyr

09. juli 2021
Situationen for verdens nok mest truede pattedyr, saolaen, er så kritisk, at det kræver en hurtig indsats og internationalt samarbejde, hvis arten skal overleve for eftertiden.

Ved du, hvad en saola er? Hvis svaret er nej, er du ikke alene.
Saolaen er et af verdens mest sjældne pattedyr – og nok det mest truede pattedyr i hele verden. Sidst, den blev set i naturen, var i 2013. Saolaen er på IUCNs rødliste, hvor den beskrives som kritisk truet, og det vurderes, at der er under 100 individer tilbage i naturen i svært fremkommelige skovområder i Annamite bjergene i Laos og Vietnam.
I dag, den 9. juli, er det World Saola Day. Dagen blev indstiftet i 2016 for at sætte fokus på den truede art og øge muligheden for artens overlevelse.

- Hvis arten på nogen måde skal overleve, kræver det en fælles international indsats nu og her, siger William Robichaud, som er direktør i Saola Foundation for Annamite Mountains Conservation.

Vil indsamle penge til redningscenter
Netop Saola Foundation for Annamite Mountains Conservation er stiftet blandt andre med GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA som initiativtager og bidragsyder.
I denne uge besøgte fondens direktør GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA for at drøfte fremtidige indsatser for den lille antilopelignende okse. Under et oplæg gennemgik William Robichaud fondens formål, som først og fremmest er at skaffe penge til bevaringsarbejdet og dernæst oprettelse af et avlscenter i Vietnam.

- Der er ingen grund til at lade saolaen være i naturen lige nu. De uddør, hvis de bliver i skovene. De lever nemlig spredt, så vi kan ikke være sikre på, at hanner og hunner mødes og yngler. Og krybskytter har frit spil Derfor er etableringen af et redningscenter essentielt, så vi kan få den til at yngle og på sigt lade dem vende tilbage til naturen, forklarer William Robichaud og tilføjer:

- Men det kræver, at vi finder nogle saolaer til centret, og de er meget svære at finde. Så vi vil søsætte to års intens søgen med brug af specialtrænede hunde, teknologi og mennesker, som skal finde spor, så vi kan konstatere om der overhovedet er nogen tilbage og i så fald indfange nogle individer og forhåbentlig få dem til at yngle.  Der er selvfølgelig en risiko ved at indfange dem. Men den er bedre end ikke at gøre noget. Der er ingen risikofrie muligheder for at redde saolaen. 

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA med i front
For direktøren i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Richard Østerballe, er dagens oplæg ikke ny viden. Men absolut heller ikke opløftende.

- Det sætter i høj grad bevaringsarbejde i perspektiv og sætter en tyk streg under, hvorfor det er så vigtigt, at vi gør en indsats her og nu og ikke bare lade stå til. Man kan spørge sig selv, hvorfor bruge så mange penge på at redde en ukendt art som saola fra at uddø? Men hvis vi intet gør, vil den blive efterfulgt af den ene truede art efter den anden, indtil der kun er mennesker tilbage på jorden. Vi mennesker er problemet, men vi er også løsningen, og vi skal bære vores ansvar for at bevare biodiversiteten på denne klode, siger Richard Østerballe og tilføjer:
- Derfor er det nødvendigt at støtte Saola Foundation og deres vanskelige opgave, og derfor vil GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA fortsat være med på fronten, når det kommer til bevaring, både hvad angår saolaen og andre truede dyrearter.

Hjælp selv den kritisk truede saola
Du kan selv hjælpe den truede art ved at støtte Givskud Zoo Naturfond, hvor alle bidrag går ubeskåret til naturbevarelse. Du kan hjælpe ved at overføre din støtte til MobilePay på nr. 86190 eller til fondens konto: Reg. nr.: 7030 og kontonr.: 0237917.

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Sæson 2023 begynder med gråvejr og godt humør
01. april 2023
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har i dag taget hul på sin 54. sæson. Helt frem til slutningen af oktober er det muligt…
Vi gør klar til sæsonåbning
29. marts 2023
Overalt i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er parkens personale i sving for at gøre klar til årets sæsonåbning…
Dyrlægen chipmærker lemurunger
28. marts 2023
Fire af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kattalemurer er blevet chipmærket og kønstjekket af parkens dyrlæge.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.