Åbent i dag: 09.30-19

Fin sammenlukning af næsehorn

22. juni 2018
GIVSKUD ZOOs hannæsehorn Otzee er nu blevet lukket sammen med hunnen Mazumba og ungen Savannah på den store savanne. Og mødet mellem næsehornene gik over al forventning.

Fire køretøjer er kørt i stilling på savannen tidligt fredag morgen. GIVSKUD ZOOs hannæsehorn Otzee skal nemlig møde hunnen Mazumba. Og da det er første gang de skal være sammen på savannen, er der risiko for, at hannen kan angribe hunnen. Derfor er køretøjerne klar til at gribe ind, hvis det bliver for voldsomt.

- Det er normal adfærd hos næsehorn, at hanner lige viser hunner, hvem der bestemmer. Nogle kan godt blive lidt hårde og skubbe til hunnerne. Og det er i meget sjældne tilfælde set, at hanner simpelthen har slået hunner ihjel. Så vi var klar med al mandskab, da vi skulle lade dem møde hinanden. Vi forventer dog ikke, at det går så galt, for Otzee har et roligt gemyt, og Mazumba har temperament og erfaring fra andre hanner og kan godt svare for sig, fortæller GIVSKUD ZOOs biolog, Kim Skalborg Simonsen.

Et roligt møde
Først blev parkens fire hunner lukket ud på savannen sammen med den ni måneder gamle unge Savannah.
Ikke længe efter kom Otzee til syne. Og han satte kurs direkte mod græsset, der var lagt ud som morgenmad. Mazumba bemærkede han stort set ikke.

- Vi må sige, at mødet på savannen gik over al forventning. Det er aldrig til at sige, hvordan dyrene vil reagere. Men Otzee tog det rigtig godt, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Efter han havde spist og gik over mod Mazumba, var det tydeligt, at han respekterede hende. Han gjorde ikke noget, og han trak sig tilbage, når hun markerede og prustede for at holde ham på afstand. Så der var ingen aggressiv adfærd fra ham. Og Mazumba var også meget nysgerrig, for det var hende, der gentagne gange søgte hen mod ham. Så det må siges at være en succes.


Brunst var afgørende
Mazumba kom til GIVSKUD ZOO i begyndelsen af 2017. Her var hun drægtig med ungen Savannah, som blev født i september 2017.
Fordi der var risiko for, at hannen kunne angribe Mazumba ved første møde, hvilket også indebar en risiko for den ufødte unge, blev det besluttet at holde dem adskilt, indtil ungen var født. Og indtil ungen var stor nok til at kunne løbe væk fra hannen, hvis han viste aggressiv adfærd.

- De to store og det lille næsehorn har indtil nu kun mødt hinanden igennem tremmer i stalden, og det at de sådan set har kendt hinanden i lang tid, kan være årsagen til, at alting gik så roligt, som det gjorde. For at være på den sikre side har vi valgt at vente med introduktionen, til Mazumba havde født ungen og igen kom i brunst. Det ville nemlig betyde, at Otzee ville være mere interesseret i hende, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Nu hvor sammenlukningen gik så godt, er der håb om, at Otzee og Mazumba vil parre sig, så der igen i nær fremtid kan komme en lille næsehornsunge til verden i GIVSKUD ZOO.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.