Åbent i dag: 09.30-19

Farvel til Sonco og Tupa

21. august 2023
De to brillebjørnebrødre, som var de første af deres art til at indtage GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store anlæg, da det blev åbnet i 2019, flytter nu til en ny dyrepark.

Det er en lidt speciel dag i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. For godt fire et halvt år siden i forbindelse med parkens 50-års jubilæum rykkede to brillebjørnebrødre, Sonco og Tupa, ind i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store nybyggede anlæg, det største brillebjørneanlæg i Europa.
Det blev startskuddet på en succeshistorie med brillebjørne i parken. Arten blev en favorit blandt gæster, og siden brødrenes ankomst kom også et ungt par til, som to gange har fået unger.

- Det er klart, at det er lidt vemodigt at sende vores første brillebjørne nogensinde herfra igen. De har været gode at arbejde med, og vi har været glade for at have dem i parken, siger biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Træning for at lette transporten
For at gøre transporten så stressfri som muligt har dyrepasserne sammen med parkens kurator og dyrlæge i de seneste uges tid trænet de to bjørnebrødre til selv at gå ind i transportkasserne, som har været opstillet i stalden.

- Vi ville helst undgå at bedøve dyrene, så ved at træne dem har vi vænnet bjørnene til, at der ikke sker noget ved at gå ind i kassen, andet end at de får snacks i form af peanuts, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Især Tupa har taget det i stiv arm. Sonco var lidt mere forbeholden, men han kom også efter det og endte til sidst med bare at lægge sig ned i kassen og tage imod snacks.

Transportkasserne er store og tunge. De vejer godt 350 kilo, og bjørnene vejer godt 170 kilo, så der er læs på:

- De to transportkasser er armeret med stål hele vejen rundt. Brillebjørne er opfindsomme og stærke  og kan smadre ting med deres stærke poter og klør på ingen tid. Så for at bjørnene ikke pludselig kan kradse sig ud under transporten, er det meget solide kasser, de bliver transporteret i.

Skal til Østrig
På transportdagen gik bjørnene også ind i kasserne, som så blev læsset på en ventede bil. De blev urolige, da de tunge kasser skulle løftes op i kassevognen, men da kasserne var placeret, faldt der ro over dem igen.  
Fremover skal de ni år gamle bjørnebrødre være i verdens ældste dyrepark Schönbrunn Dyrehave i Wien, som er grundlagt i 1752.
Bjørnene ankom i fin stil til parken og blev hurtigt lukket ud af kasserne. Ifølge dyreparkens personale er Sonco og Tupa rolige efter den lange rejse og har taget godt imod de nye omgivelser.

- De skal fortsat være sammen, og vi håber, at de vil trives godt i Østrig. I Wien er det første gang, at de skal have brillebjørne, så det er lidt sjovt, at Sonco og Tupa både var vores første erfaring med brillebjørne og nu også bliver det i Østrig, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Til at begynde med bliver brødrene placeret i anlæg hver for sig ved siden af hinanden, så de kan have kontakt. Og så er det håbet, at de på sigt kan lukkes sammen igen, ligesom de var da de var yngre, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Bedre plads til far, mor og unger
Med bjørnenes afrejse bliver det ene store område i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs bjørneanlæg ledigt. Det giver bedre plads til at arbejde med de fem bjørne, der er i parken nu, fortæller kuratoren:

- Vi har far Raymi og sønnen Uno på to år, som lige nu går sammen. Det går rigtig fint, men på et tidspunkt skal vi til at sætte Raymi sammen med Nazca igen, og vi ved ikke, hvilken rolle Uno får i det. Så det er rigtig fint at have flere anlæg, så vi har flere muligheder for at sætte sammen eller dele op. Det giver flytningen mulighed for. Så selvom det trist at sige farvel til Sonco og Tupa, som vi har været rigtig glade for, så er det i sidste ende rigtig godt for alle dyrene.

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.