Åbent i dag: 09.30-19

Elefanter sover sammen

27. oktober 2021
For at forbedre elefanternes velfærd har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrepassere gennem længere tid arbejdet på at få elefanterne til at sove sammen inde i stalden. Og det er nu lykkedes.

Frem til sidste efterår havde GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA tre ældre hunelefanter; Jumba og Medu, som altid gik sammen udenfor og sov sammen inde i stalden, og Sandrine, som altid gik alene. 
Men da Jumba døde på grund af sygdom i september 2020, var det tid til en ændring i elefantanlægget.

- Efter Jumba døde sidste efterår, ville vi gerne samle de to resterende elefanter. Især kunne det være til gavn for Medu, som altid har været social. Men vi har været i tvivl om, hvad Sandrine ville sige til det, da hun normalt har foretrukket at gå alene. Men efter Jumba forsvandt, begyndte hun at være opsøgende i forhold til Medu ude i anlægget Så vi havde en idé om, at det kunne lade sig gøre, fortæller biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen. 

Sammenlukning i etaper
Ifølge biologen var det dog ikke en mulighed bare at lukke de to elefanter sammen uden videre.

- I det store udendørs anlæg kan de fint gå rundt sammen, fordi der er plads og mulighed for at søge væk fra hinanden, hvis dyrene ønsker det. Men vi ville ikke bare uden videre lukke dem sammen i stalden med risiko for, at den ene ville dominere den anden eller mase den hen i et hjørne af stalden. Derfor var vi nødt til at arbejde med dem i etaper i stalden, forklarer biologen.

Til at begynde med sov elefanterne i separate staldrum som altid. De blev så lukket sammen i stalden i kort tid om morgenen, inden de kom ud i anlægget. Derefter blev tiden sammen inde i stalden øget, og de spiste morgenmad sammen. Over de varmere måneder i foråret og sommeren sov elefanterne udenfor i anlægget, og porten til stalden stod også åben, så de kunne gå indenfor. Det var dog kun Medu, der benyttede sig af det.
Men hen på efteråret er det endelig lykkedes at få dyrene til at være sammen indenfor i stalden om natten.

- I de kolde måneder kan elefanterne ikke tåle at sove udenfor, så vi er rigtig tilfredse med, at de nu er så glade for hinanden selskab, at de kan være sammen inde i stalden. Det gør en stor forskel for elefanternes velfærd, for det betyder, at vi kan lade dyrene gå rundt i hele stalden sammen om natten, så de får mere plads, mere frihed til at gå rundt og samtidig social interaktion med hinanden, siger Kim Skalborg Simonsen. 

Konstant overvåget
Sammenlukningen er foregået under konstant kontrol, og dyrepasserne, dyrlægen og biologen har holdt øje med elefanternes adfærd for at sikre, at sammenlukningen foregik i deres tempo og med deres accept.

- Vi har været til stede ved sammenlukninger, og vi har haft kameraovervågning på for at se på dyrenes adfærd, når de var alene inde i stalden. Heldigvis har de begge opført sig afslappet. Sandrine, som vi var mest bekymrede for, kunne vi se stå lige så stille ved siden af Medu og spist fra et hø-net. Så det var et tegn på at de begge slappede af. Vi har også oplevet, at når elefanterne er stressede - for eksempel hvis der har været tordenvejr - så kan de få tynd mave. Men det har vi intet set til overhovedet. Så det er et tegn på, at dyrene trives, og vi regner med, at de nu kan sove sammen fremover – både inde og ude, siger biologen.

 

 


Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.