lukket

Edderkopabe er født i zoo

25. marts 2019
For første gang nogensinde er en lille brun edderkopabe kommet til verden i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA.

Et lille dunet hoved og en lysegrå krop sidder tæt ind til sin mor. Det er GIVSKUD ZOOs nyeste beboer; en unge hos de brune edderkopaber. Moren Sissi har før fået unger, så hun er erfaren og tager sig godt af den lille ny.

- Vi er rigtig glade for at have fået en edderkopabeunge. Arten er kritisk truet, så hver eneste fødsel er glædelig, da det hjælper med at kunne bevare de brune edderkopaber, siger biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Her i de første dage efter fødslen har vi svært ved at vurdere ungens køn, fordi den sidder så tæt op ad sin mor. Så det holder vi stadig udkig efter.

Havde håbet på unger
GIVSKUD ZOO er den eneste zoologiske have i Danmark, der har brune edderkopaber.
Da arten rykkede ind i parken i 2017 var håbet, at aberne ville yngle, men parkens personale vidste godt, at det ville tage tid.

- Vi fik først hannen Dos fra USA, og senere fik vi hunnen Sissi og hendes unge Kikou, som var godt et år ved ankomsten. De kom fra Frankrig. Edderkopabehunner får typisk afkom hvert tredje til fjerde år, så vi var godt klar over, at der ville gå lidt tid, før vi kunne få unger. Og vi er glade for, at det lykkedes nu, siger Kim Skalborg Simonsen.

Avlsprogrammet for denne art er ret lille, så derfor er det meget vigtigt, at nye gener bliver tilført en gang imellem. Det var også grunden til, at GIVSKUD ZOO hentede Dos ind helt fra USA.

- Han har aldrig fået unger før, og da han sad alene, var det enormt vigtigt for avlsprogrammet, at han kom sammen med en hun. Og nu er hans vigtige gener altså givet videre og sikret til den næste generation. Det er virkelig en stor nyhed for os, men også for hele avlsprogrammet for brun edderkopabe, forklarer biologen.

Bliver hos mor
Edderkopabeunger er komplet afhængige af deres mor i de første seks måneder efter fødslen. Når ungen er helt lille, hænger den fast på morens mave, og når den bliver for stor til det, bærer moren den på ryggen. Så krøller ungen sin lange hale omkring morens mave og ryg, så den kan holde sig fast.

- Vi glæder os til at se ungen blive større, og vi håber, det vil give ekstra liv i vores anlæg. Den unge han Kikou er meget energisk og legesyg, så måske kan den lille unge blive en god legekammerat, når den bliver lidt større, siger biologen. 

Edderkopabeungen har endnu ikke fået et navn, fordi kønnet ikke kendes.
Den kan opleves, når GIVSKUD ZOO åbner til sæson 2019 lørdag den 13. april.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
For første gang i ni år; zebralføl i parken
22. februar 2024
Der har ikke været zebraføl i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA siden 2015, så det var glædeligt, da parkens pe…
Nordiske dyrlæger deler erfaringer
21. februar 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har netop været vært for en konference for dyrlæger fra hele Norden. Formålet…
Sådan hjælper du dyr om vinteren
14. februar 2024
Der er flere ting, du kan gøre hjemme i haven for at hjælpe danske fugle, insekter og smådyr med at klare…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.