Åbent i dag: 10-17

Cocos udsætning rykker nærmere

09. november 2023
Den sydamerikanske kæmpeodder, som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har sendt til et genudsættelsesprojekt i Argentina, har fået en ny mage, og er nu et skridt nærmere udsætning i naturen.

Kæmpeodderen Coco, som blev født i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA i 2018 og sendt til Argentina i 2019 for at blive genudsat i naturen, er stadig i sit før-udsætnings-anlæg i Iberá i Argentina. Planerne for at sætte ham ud i naturen gik i første omgang ikke helt som forventet. Det fortæller biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA Kim Skalborg Simonsen:

- Coco fik i 2021 tre unger med sin daværende mage Alondra. Den oprindelige plan var, at når han blev far til endnu et kuld, ville der blive åbnet ud til den vilde natur. Men da han pludselig mistede sin mage, blev planen i første gang udsat til han fik flere unger med en ny mage.

Nu er udsættelsen af Coco og hans unger dog igen rykket tættere på. Nogle af de ansatte i projektet, der arbejder med at genudsætte kæmpeoddere i naturen, har nemlig været ude og arbejde sammen med kæmpeodderforskere i Araguaia River i Brasilien, og de er kommet hjem med ny viden.

- Vi har altid antaget, at kæmpeodderne finder sikkerhed i store grupper, men erfaringen fra Araguaia er, at de mest succesfulde oddergrupper er på tre til fire voksne individer. Og det er præcis den situation, Coco er i nu, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Ny mage til Coco
Da Coco mistede sin første mage Alondra, flyttede en af hans unger, en hunodder, til en anden del af Argentina for at starte et nyt par, mens de to andre unger, som begge er hanner, stadig er sammen med Coco.
Og så har han fået en ny mage - Nima – som kommer fra en zoo i Madrid. Og hun trives sammen med de tre hanner.

- Der er stadig ikke specifik dato på, hvornår der bliver åbnet for de fire oddere. Men noget kunne tyde på, at det kunne være en meget stærk gruppe at starte med at genudsætte. Det er den gruppe i projektet, der har klaret sig bedst, så det bliver meget spændende at følge næste skridt, siger Kim Skalborg Simonsen.

Planer om udvidelse af projektet
Ud over Cocos gruppe er det endnu et par ved projektet i Iberá. Dette par har dog endnu ikke fået unger. Derudover flytter endnu et par ind, begge fra tyske zoos, i et nybygget anlæg, og der er planer om endnu et par fra amerikanske zoos.

- Cocos hununge skulle tiltrække en vild han, der for nogen tid blev observeret i El Impenetrable, det område hun blev flyttet til. Men selv om man lægger afføring fra hende ud i nærområdet for at tiltrække hannens interesse, er han ikke set i El Impenetrable længe, fortæller GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog og tilføjer:

- Så nu bliver en han fra en zoo i Peru snart sat ind til hende, og så er håbet, at de kan få unger og derefter sat ud. Måske kan det tiltrække den vilde odder.

Kim Skalborg Simonsen glæder sig over de positive meldinger fra Argentina;

- Selv om tingene ikke har fulgt planen efter en snor, øges antallet af oddere hele tiden i projektet, og potentialet er kæmpestort. Og nu ser det altså ud til, at det er ved at nærme sig den første udsættelse af oddere i Iberá. Det er virkelig spændende.  

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.