Åbent i dag: 09.30-19

Coco har mistet sin mage

27. september 2022
Den kæmpeodderhan, som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA sendte til genudsættelse i Argentina i 2019, har desværre mistet sin mage.

Det var ellers succes på succes i historien om genudsættelsen af kæmpeodderen Coco, som blev født i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA i foråret 2017.
I 2019 blev han sendt afsted til et vådområde i en nationalpark i Argentina, hvor han skulle indgå i et genudsættelsesprojekt, Rewilding Argentina, for at genintroducere den truede dyreart i et område, hvorfra den ellers havde været forsvundet i årtier. I første omgang skulle kæmpeodderne i projektet være i et indhegnet vådområde, hvor de kunne yngle. Og med tiden skulle de sættes helt ud i den vilde natur.
I 2020 mødte Coco sin mage Alondra, som kom fra en ungarsk dyrepark, og deres første møde gik over al forventning. Og i 2021 fik de et kuld unger. Men nu er Cocos mage Alondra desværre død.

- Det er naturligvis rigtig ærgerligt, når nu det gik så godt med parret. Alondra fik en salmonellainfektion, som hun ikke overlevede. Vi ved ikke hvordan, hun har fået infektionen – det kan måske være kommet fra vandet, eller noget hun har spist, fortæller biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Sætter projekt tilbage
Alondra var 11 år, så hun var ikke helt ung længere. Men hun var dog ikke så gammel, at hun ikke ville kunne nå at få et ekstra kuld unger, og det var, hvad man havde håbet på.
Nu betyder hendes død, at genudsættelsesprojektet bliver sat lidt tilbage, fortæller Kim Skalborg Simonsen;

- I stedet for at udvide familiegruppen med endnu et kuld unger som kunne blive opfostret at både forældre og søskende, bliver man nødt til at opdele odderne så man kan introducere en ny hun til Coco, og det er klart, at det skaber forsinkelser. Men projektet fortsætter for at genintroducere den truede art i naturen i Argentina. 

Mange ændringer undervejs
Ifølge biologen er både hannen Coco og parrets tre unger ok.

- Ungerne er nu halvandet år gamle, så de er ret store og kan sagtens klare sig selv, siger biologen.

For at genudsættelsesprojektet kan fortsætte med Coco, skal der nu findes en ny mage til ham. Men det kræver en del ændringer, da ungerne skal omplaceres, før Coco kan blive introduceret for en ny hun. 

- Der er en hun-unge i Coco og Alondras kuld fra sidste år. Hun skal flyttes fra den nuværende indhegning til et andet område i Argentina, hvor der sidste år blev spottet en vild han-odder i naturen. Der har ellers ikke været kæmpeoddere i det område i over 100 år. Så håber man, at hun kan lokke den nye han til, så de kan blive et par, forklarer biologen.

Derudover er der planer om at hente ekstra hunoddere fra Nordamerika, som så skal sættes sammen med Coco i det nuværende anlæg, og så skal en af hans unger sættes sammen med den anden hun i et nybygget anlæg.

- Så der er masser af tiltag i gang, og vi håber, at succeshistorien med genudsætning af kæmpeoddere i Argentina kan fortsætte trods dette tilbageslag. Man kan sige at der er blevet lidt længere til at vi har oddere frit i naturen, men med de nye sammensætninger af odderpar, vil der i fremtiden være et endnu større potentiale for, at projektet kan blive en succes.


Foto: Matias Rebak, Rewilding Argentina

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.