lukket

Brillebjørne hænger i tynd tråd

18. marts 2019
Det er ikke uden udfordringer at skulle hente brillebjørne fra Storbritannien til GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA til jubilæumssæsonen. Først truede Brexit og krævede akut planlægning for at hente bjørnene ud af England inden et eventuelt hårdt Brexit den 29. marts. Nu har veterinære udfordringer sat nye benspænd ind i planlægningen.

Det er ikke kun håndværkere, der arbejder på højtryk for at gøre klar til, at to femårige brillebjørne-brødre kan rykke ind i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA til parkens jubilæumssæson. 
Også dyrlægen, zoologen og direktøren arbejder intenst med planlægningen, der er nødvendig for at få dyrene til Danmark. 

- Lige nu hænger importen af bjørnebrødrene desværre i en lidt tynd tråd, må vi nok sige. Vi har fuld fokus på sagen, og håber, det er muligt at få bjørnene hjem til Danmark snarest. Men vi ved ikke med sikkerhed, om det lykkedes til parkens åbning d. 13. april, fortæller dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen. 

Først truede Brexit bjørnenes ankomst 
I de seneste måneder har udfordringen været Brexit. Hvis dyr udveksles mellem zoologiske haver inden for EU, er der ikke de store problemer med transport og papirarbejde. 
Men så snart det drejer sig om lande uden for EU, er historien en helt anden. 

- Egentlig ville vi helst vente med at få bjørnene til Danmark til april, gerne så tæt på vores åbningsdag den 13. som muligt. Men så ville Storbritannien måske stå uden for EU på grund af Brexit. Og så ville der være helt andre krav til tests og papirarbejde i forbindelse med flytningen af bjørnene, som slet ikke er aftalt endnu mellem landene. Så det ville blive en helt anden tung og langsommelig proces, forklarer dyrlægen.

For at undgå at skulle hente bjørnene hjem efter Brexit, har GIVSKUD ZOO derfor samarbejdet tæt med både den britiske zoo, bjørnene kommer fra, med de danske fødevaremyndigheder samt myndighederne i Storbritannien for at hente bjørnene til Danmark inden den 29. marts.
Der er også sat ekstra turbo på byggeriet af bjørnenes stald for at have alt klart.

Nu truer veterinære udfordringer
Udover Brexit er transporten ramt af endnu et benspænd. Der er nemlig veterinære udfordringer i den britiske zoo, hvor bjørnene skal komme fra. Og det betyder, at bjørnene ikke længere bare kan sendes til Danmark.

- Det betyder, at der nu er anderledes krav til flytning af dyrene. Hvis vi skal have bjørnene til Givskud, kræver det særlige tests, og myndigheder skal godkende transporten på ny. Fordi tidsrammen er så snæver, betyder det kort sagt, at når bjørnenes testsvar er klar, har Fødevarestyrelsen 48 timer til at vælge, om de vil tillade bjørnene indrejse eller ej inden Brexit, forklarer Ditte- Mari Sandgreen 

Hvis bjørnene skal nå frem til den 29. marts, skal de rejse fra Storbritannien den 27. marts. Om det bliver muligt, afgøres i de nærmeste dage.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
For første gang i ni år; zebralføl i parken
22. februar 2024
Der har ikke været zebraføl i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA siden 2015, så det var glædeligt, da parkens pe…
Nordiske dyrlæger deler erfaringer
21. februar 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har netop været vært for en konference for dyrlæger fra hele Norden. Formålet…
Sådan hjælper du dyr om vinteren
14. februar 2024
Der er flere ting, du kan gøre hjemme i haven for at hjælpe danske fugle, insekter og smådyr med at klare…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.