Åbent i dag: 09.30-19
Næsehornsungen Savannah blev hurtigt en favorit blandt gæster i GIVSKUD ZOO.

Antallet af næsehorn i zoologiske haver stiger

27. februar 2018
Igennem de seneste år er der blevet født flere næsehorn i europæiske zoologiske haver. Samtidig går antallet af unge dyr, der yngler op. Rigtig positive takter for den truede art, lyder det fra GIVSKUD ZOO.

I 2017 blev der for første gang i 11 år født et lille næsehorn i GIVSKUD ZOO. Ungen Savannah kom til verden i september. De positive takter i Givskud Zoo gør sig også gældende i andre zoologiske haver i Europa. Faktisk viser nye optællinger, at der for sjette år i træk er fremgang i antallet af fødsler hos næsehorn i zoologiske haver.

- Det er rigtig gode nyheder. Antallet af hvide næsehorn i naturen er svundet ind på grund af jagt på de eftertragtede horn. Så for arten som helhed er det ekstremt vigtigt, at der arbejdes målrettet med avl i zoologiske haver. Og de nyeste tal viser, at arbejdet har båret frugt. I 2016 var der for eksempel hele 22 fødsler, siger biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen. Og går vi bare 10-15 år tilbage, var 10 fødsler på et år en stor succes. 
 
Undersøgelser først på året viste også, at parkens han, Otzee, har rigtig god sædkvalitet og derfor formodes at kunne sørge for unger. Og da tre af parkens fire hunner har en alder, hvor man forventer, at de kan blive drægtige, er der håb om flere næsehornsunger i GIVSKUD ZOO i fremtiden. 

Dyr flyttes for at sikre avl
For hver dyreart sidder der en koordinator, som har overblik over samtlige dyr i de zoologiske haver. Og både koordinatoren og de zoologiske haver gør et stort arbejde med at flytte og placere dyrene optimalt, så man sikrer de bedste muligheder for avl med stærke gener. 

- Unger skal selvfølgelig ikke gå med deres forældre, fordi det skaber risiko for indavl. Samtidig har vi fundet ud af, at unge hunner også skal flyttes væk fra deres mødre, hvis de skal kunne komme i brunst. Ellers kan moren undertrykke datterens brunst. Derfor er der hele tiden brug for fokus på den optimale sammensætning i de zoologiske haver, der har næsehorn, forklarer Kim Skalborg Simonsen. 

En ændret sammensætning af dyr
De nyeste optælling viser, at der samlet er 317 dyr i det internationale samarbejde. Og antallet er steget stødt de seneste mange år.

- Tidligere skete stigningen i antallet af næsehorn i Europa især fordi man importerede næsehorn fra sydafrikanske reservater. Men nu foregår stigningen næsten udelukkende ved at der er flere fødsler end dødsfald hvert år. Og i dag står vi med en stor og genetisk meget sund bestand af næsehorn i de europæiske zoologiske haver. siger Kim Skalborg Simonsen. 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.