Åbent i dag: 09.30-19
Vagtleder Christian Unmach har tilbagelagt mange kilometer i vagtlederbilen, som er hans primære "arbejdsplads", når han skal holde overblik over parken.

41 år – og allerede 25 års jubilar

21. maj 2018
GIVSKUD ZOO har mange medarbejdere, som har været i parken i årevis. En af parkens vagtledere er ingen undtagelse; selvom han kun er 41 år, kan han allerede fejre 25 års jubilæum i parken.

For 25 år siden startede han knallerten op for at tage den lange vej fra hjemmet i Vester Nebel til arbejdspladsen i Givskud. En tur på godt en time. Hver vej. Hver dag. Det gav ham tilnavnet ”Christian Langtfra”.
Dengang var Christian Unmach papirsamler og bålvagt. Siden blev han ansat i parkafdelingen. Efterfølgende fik han elevplads som dyrepasser. Og i dag er han vagtleder, og er den, der har overblikket og ansvaret for parken, når han er på job. Og selvom han blot er 41 år, kan han allerede fejre 25 års jubilæum i parken.

- Det er lidt mærkeligt med 25 års jubilæum så tidligt. Jeg kender ikke andre på samme alder, det gælder for. Men jeg har aldrig overvejet at tage væk fra parken. Jeg elsker mit job, og det er en arbejdsplads, man er stolt af. Jeg har altid været tilfreds her, og hver dag glæder jeg mig til at komme på arbejde, siger han.

Stædig og vedholdende
Christian Unmach har aldrig været i tvivl om, at han gerne ville arbejde med dyr. Men det krævede stædighed og vedholdenhed at få foden ind i GIVSKUD ZOO.

- Jeg ville gerne arbejde med dyr, jeg ville gerne være dyrepasser. Men alle sagde; drop det, det bliver du aldrig. Find på noget andet, fortæller Christian Unmach.

Men han ville ikke droppe det. Som teenager ringede han derfor til GIVSKUD ZOOs gamle driftschef Kaj Rauff for at søge job. Driftschefen afviste den unge dreng, fordi han ikke havde traktorkørekort. Så det tog Christian Unmach, og så ringede han til driftschefen igen året efter.

- Jeg sagde, at nu havde jeg fået det kørekort, så nu kunne han godt ansætte mig. Kai syntes dog, at jeg boede lidt langt væk, men jeg svarede, at det var min sag, og det skulle han ikke blande sig i. Jeg skulle nok passe mit job. Og så blev jeg ansat, siger Christian Unmach.

Vil gerne hjælpe andre
Christian Unmach deler vagtlederfunktionen med en fastansat og en sæsonansat. Derudover er han valgt ind i GIVSKUD ZOOs bestyrelse som repræsentant for medarbejderne.
Som vagtleder skal Christian Unmach have overblik over hele parken. Hvilke dyr er ude, hvilke opgaver skal ordnes og så videre. Det er også ham, der skal gå forrest i eventuelle nødsituationer, hvis dyr skulle slippe ud, eller hvis gæster er i nød.
Det er netop disse situationer, der har gjort mest indtryk på ham gennem årene – de svære opgaver hvor man skal være første til at rykke ud, og situationer hvor han har skullet yde førstehjælp. 

- Jeg kan godt lide at tage ansvar og styring, og jeg kan godt lide at hjælpe mennesker. Derfor passer funktionen som vagtleder og pladsen i bestyrelsen mig også godt, siger Christian Unmach og tilføjer:

- Jeg vil gerne hjælpe vores gæster, og samtidig er jeg glad for arbejdet med vores unge ansatte i parken. Vi vil gerne hjælpe dem til at blive selvstændige og til at tage initiativ. Og samtidig ved de godt, at de altid kan komme til os og få støtte, hvis de har behov for det. 

Det bedste er det uforudsigelige
Parken har forandret sig meget i Christian Unmachs tid. Der er kommet større og bedre anlæg til dyrene, og der er kommet mange nye ansigter i de forskellige afdelinger. Og netop forandringerne tiltaler ham – også i det daglige.

- Det er en af de bedste ting ved stedet her; man ved aldrig, hvad dagen bringer. Jeg kan især godt lide det uforudsigelige i sommerperioden, når parken er åben, og der er travlt. Du ved aldrig, hvilke opgaver der opstår i løbet af dagen, siger Christian Unmach.

Fremtiden er også uforudsigelig, så Christian Unmach tør ikke sige, om det også bliver til 40 og 50 års jubilæum i GIVSKUD ZOO.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Men jeg kan umiddelbart ikke se mig selv et andet sted, siger ”Christian Langtfra” – der som teenager fik nogle meget stolte forældre, da han viste, at han faktisk godt kunne komme ind i dyrenes verden.  Og siden er blevet der. Indtil videre i 25 år.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.