Åbent i dag: 10-17

25 år som dyrepasser - tillykke

19. september 2023
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men Jette Nørgaard, dyrepasser i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, kan den 1. oktober 2023 fejre 25 års jubilæum i parken.

Jette Nørgaard, født i 1975, kommer fra Grenå, hvor hun voksede op i en klassisk kernefamilie. Hendes tidlige uddannelsesvalg førte hende til restaurationsbranchen, hvor hun havde en læreplads som tjener i en restaurant på Østerbro i København.
Men godt et år inden elevtidens udløb, indså hun, at det ikke var den rette vej for hende. Så begyndte hun at stille spørgsmålstegn ved sin fremtid: "Hvad så nu?"
Refleksionen førte Jette til Roskilde Tekniske Skole, hvor hun besluttede sig for at forfølge sin drøm om at arbejde med dyr. Hendes valg af dyrepasseruddannelsen blev motiveret af en kærlighed til dyr, og hun ønskede at arbejde i en profession, der faldt i kategorien at hjælpe andre.
Hun kom ind på dyrepasseruddannelsen, og da det var tid til at finde en elevplads, søgte hun tilbage mod rødderne i Jylland, fordi hun ønskede at flytte tilbage og tættere på sin familie.
Drømmen om elevplads var i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. I første omgang fik hun afslag, men ikke længe efter kontaktede direktør Richard Østerballe hende, fordi der alligevel var en ledig elevplads til hende. Og hun har nu været i parken i 25 år - siden 1. oktober 1998.


"Abe-pigen"
Med et eksamensbevis i lommen blev Jette fastansat som dyrepasser i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. Til at begynde med passede hun fugle, men hun beskriver sig selv som en "abe-pige", så da chancen for at arbejde med parkens chimpanser bød sig, slog hun hurtigt til. Hun arbejdede med dem, indtil parken valgte at nedlægge chimpansernes anlæg og sende dyrene til andre zoologiske haver. For at sende dyrene så godt afsted som muligt, var Jette med, da to hunner skulle om på den anden side af kloden - til Taronga Zoo i Sydney, Australien. Undervejs på rejsen tilså hun dem i Dubai, og hun var hos dem i den første uge i Sydney, så der var noget - eller rettere nogen - de kendte til i de fremmede omgivelser. Jette følger stadig livet for "sine" gamle chimpanser i dag; de trives og en af dem har for nylig fået en unge.
Efter chimpanserne forlod parken, blev anlægget ombygget, så sulawesimakakker kunne rykke ind, og dem er "abe-pigen" også utrolig glad for at passe.
Udover makakkerne, som Jette passer fast sammen med en række andre dyrearter, passer hun også berberaber og gorillaer, når hun har weekendvagt. Ifølge hende har hver art sin charme, sine fornøjelige indslag og sine udfordringer, og det gør det ekstra givende at passe dyr.

I dyrenes tjeneste
Jette er en dedikeret og passioneret person, og hendes kærlighed til dyr og hendes engagement i at gøre en forskel for dem er tydeligt. Det bedste ved at være dyrepasser for Jette er glæden ved at være sammen med dyr og se dem trives. Hun elsker at gøre alt, hvad hun kan, for at forberede deres dag og give dem et godt liv.
Psykisk kan det være udfordrende at være dyrepasser, fordi man ofte knytter sig til dyrene, så hvis de for eksempel skal sendes væk fra parken, eller hvis sygdom betyder, at nogle dyr skal aflives, kan det godt påvirke en. Men som Jette siger, der må man være professionel. Det vigtigste er, at vi prøver at gøre en forskel for dyrene, og at vi altid gør vores bedste for dem. Det er en del af arbejdet.
Rent fysisk kan Jette godt mærke, at hun er blevet ældre, og hun kan da indimellem også være træt efter endt arbejdsdag. Men det forhindrer hende på ingen måde i at stå op og møde tidligt ind om morgenen. Det afvekslende job, de udendørs opgaver, dyrene og kollegerne er det hele værd.

Lader op med familien
Privat lever Jette et travlt liv - et travlt familieliv. Hun er forlovet med Jesper, bor i Give og sammen har de fem fælles børn fra tidligere forhold samt en kat. Hunde har der også været flere af.
Tiden med familie og venner prioriteres højt, og for Jette er det ren opladning. Især børnenes sport optager en del af Jettes fritid. For hun er ofte med på sidelinjen, når der for eksempel skal køres til håndbold, og der er kampe i weekenden.
Indimellem bliver det også til træning, afslappende ture ud i det blå på motorcykel med Jesper forrest og Jette bagerst, koncerter og rejser når muligheden for det dukker op.

Finder arbejdsglæden frem hver dag
Tiden er fløjet afsted for Jette, som har svært ved at forstå, at der allerede er gået 25 år i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. Minderne fra hendes elevtid og opstart som dyrepasser føles stadig friske, og mange ting husker hun, som var det i går.
Som på alle arbejdspladser kan der være gode og dårlige dage, og Jette har da også oplevet både op- og nedture i parken. Men arbejdsglæden forbliver intakt, især når hun arbejder med nye dyr, sjove opgaver eller der kommer en ny god kollega til parken.
Hun kan slet ikke forestille sig at arbejde et andet sted end i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, og hun vil meget gerne tage 25 år mere. Mindst, smiler hun. Og det er nok sådan man bedst kan beskrive jubilaren - som et stort smil.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.