Dagens programI dag 10-20

Vildhest fra GIVSKUD ZOO vender tilbage til naturen

15. september 2014

Vildhest fra GIVSKUD ZOO vender tilbage til naturen

I juli måned blev przewalskihoppen Bayan fra GIVSKUD ZOO sat ud i et reservat i Gobi i Mongoliet. Her skal hun være med til at genetablere bestanden af przewalskiheste, der ellers var uddød i naturen.

Przewalskihesten levede oprindelig i et område, der strækker sig helt fra Østeuropa til det nordlige Kina. Langsomt, men sikkert, blev den udryddet fra samtlige sine leveområder. Jagt, krig og konkurrence med mennesker og deres tamdyr om ressourcer endte med, at den sidste przewalskihest blev set i Mongoliet i 1969. Herefter blev arten erklæret uddød i naturen. 


Fra 13 til mange
Heldigvis var der for godt 100 år siden blevet indfanget przewalskiheste, hvoraf nogle stadig levede i nogle få europæiske zoos. Baseret på kun 13 oprindelige przewalskiheste er det lykkedes at bevare arten i fangenskab, og i 1992 begyndte de første genudsættelser af heste i deres naturlige leveområder i Mongoliet. Siden er der sendt heste til 3 forskellige reservater i Mongoliet.


Der skal bruges hopper
Prag Zoo i Tjekkiet har siden 2010 årligt været initiativtager til en transport af przewalskiheste til Mongoliet. Hestene kommer til området Takhin Tal (vildhest enes dal), der er en del af reservatet Gobi B i det sydvestlige Mongoliet. Da hestene i naturen lever i haremsgrupper med en enkelt hingst og flere hopper, er det først og fremmest hopper, der bliver sendt af sted. Hopperne skal helst have et par år på bagen, men samtidig ikke være drægtige. Den beskrivelse passede på Bayan fra GIVSKUD ZOO, og for 2 år siden rejste hun til Prag som kandidat til udsætning i Mongoliet. 6 hopper blev udvalgt til transporten i 2013, hvoraf 4 reelt skulle af sted. Men Bayan kom ikke med på den tur.


Bayans tur

Prag Zoo besluttede sig for at lave endnu en genudsætning i juli måned i år. Bayan kom igen på listen og blev denne gang også udvalgt. Hun var blevet et år ældre og mere robust og blev derfor valgt som en af 3 hopper, der skulle tage turen til det golde og barske Mongoliet. 


33 timers transport

Det blev en lang tur for Bayan. Hele 33 timer tog det, fra de 3 hopper blev puttet i kasser i Prag, til kasserne blev åbnet i Takhin Tal. Flyveturen stod det tjekkiske luftvåben for. De skulle transportere heste, personale og materiel til Mongoliet. Selve flyveturen tog 17 timer, og derefter var der yderligere 6 timers kørsel fra landingsbanen til Takhin Tal. Bayan var helt rolig det meste af vejen, men virkede lidt nervøs på den sidste del af turen. Da hun blev lukket ud i den store akklimatiseringsindhegning, faldt hun dog hurtigt til ro igen. 


I indhegning. lidt endnu

Planen for Bayan er nu, at hun skal blive i den store indhegning vinteren over. Hun og de to andre hopper skal have mulighed for at vænne sig til de nye omgivelser og det nye klima, inden de sættes fri i det kæmpestore reservat. I den periode de er i indhegningen, vil de jævnligt blive tilset af de lokale rangere, der arbejder i området. Trives hopperne efter vinteren, vil de blive sat fri til at bevæge sig ud i det enorme beskyttede område. Her er håbet selvfølgelig, at de vil finde sammen med en hingst, danne deres egen flok og forhåbentlig få føl. Og det er slet ikke utænkeligt. Flere af de senest udsatte hopper fik faktisk føl allerede det første år, de var i reservatet.


Ikke længere uddød

Med de mange genudsætninger af heste er antallet af przewalskiheste i Mongoliet nu oppe på over 300. Knap hundrede af disse lever i Gobi B, og med Bayan og de 2 andre hoppers ankomst er der håb om, at dette tal kan stige endnu mere i fremtiden. Fordi antallet af heste nu er så stort, anses przewalskihesten ikke længere for uddød, og dens status på den såkaldte "Rødliste over truede arter" blev i 2011 ændret fra "Uddød i naturen" til "Truet".

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.