Dagens programI dag 10-18

Uventet dødsfald på savannen

27. april 2022

Uventet dødsfald på savannen

En giraf døde midt på savannen tirsdag eftermiddag. GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge har nu obduceret giraffen for at finde frem til dødsårsagen.


En af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs yngre hungiraffer døde pludseligt og uventet tirsdag eftermiddag midt på savannen.
Onsdag morgen kunne parkens dyrlæge obducere giraffen for at opklare, hvorfor den pludselig døde.

- Uventede dødsfald er altid ærgerlige, og noget vi gerne er foruden. I dette tilfælde var der tale om en giraf på otte år, som havde tabt sig meget hurtigt i den seneste uges tid, og det er klart, at når det sker, samtidig med at resten af flokken trives, er der noget alvorligt galt, som kan være svært at redde. Så vi var allerede ekstra opmærksomme på hendes tilstand og i gang med at lave en plan for at finde årsagen til hendes hurtige vægttab. Men at hun dør så pludseligt, er frustrerende, siger dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Derfor er det vigtigt, at vi obducerer hende, så vi kan fastslå, hvorfor hun døde – og udelukke, at det kunne skydes eventuel smitsom sygdom, så de andre giraffer ikke også bliver ramt. Det har vi dog ikke mistanke om.

Ingen tydelig dødsårsag
Allerede fra begyndelsen af obduktionen gik dyrlægens mistanke på forandringer i et eller flere organer, der kunne føre til det store vægttab og pludselige død hos giraffen.

- Som udgangspunkt ser organerne rigtig fine ud. De har lidt pletvise misfarvninger, men det skyldes, at blodet er trukket ud i organerne, og har gjort de dele af organerne, hvor der har været tryk på, fordi giraffen har ligget ned, lidt mørkere, forklarer dyrlægen.

Under obduktionen kunne dyrlægen tydeligt konstatere, at giraffen har tabt sig og tæret på kropsfedtet.

- Hun har været syg, men der er ikke klare indikationer på, præcis hvad det skyldes, siger Ditte Mari Sandgreen.

Skal analyseres på et laboratorium
Dyrlægen tog derfor vævsprøver af både hjerte, lunger, lever og nyrer for at sende til analyse på et laboratorium.

- Vi ved, at der i giraffens stamlinje før er set hjerteproblemer, men om det kan være det, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt. Når organerne ser fine ud med det blotte øje, skal vi have laboratoriet til at lede i mikroskopet på celleniveau. Så vi væbner os med tålmodighed og håber at få nogle brugbare svar, når analyseresultatet foreligger om nogle uger, siger Ditte-Mari Sandgreen. 

Efter dødsfaldet er der nu seks giraffer på savannen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA; en han og fem hunner.

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.