Dagens programI dag 10-20

Træning af bongo lettede flytning

23. november 2017

Træning af bongo lettede flytning

Der blev sørget for støtte til bongoens hoved, indtil den vågnede fra bedøvelsen og kunne rejse sig op i transportvognen. 

En bongotyr er flyttet fra GIVSKUD ZOO til Chester Zoo i Storbritannien. Op til flytningen trænede dyrlæge og dyrepasser ham til kontakt, så dyrlægen kunne bedøve tyren forud for transporten, uden at han blev stresset. I ugen op til flytningen har GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen hver morgen lagt vejen forbi stalden, hvor bongoerne er. Her har hun vænnet den til, at hun rørte den ved halsen - og også til at få et lille stik.

- Jeg har brugt en nål uden spids, så han kunne mærke et prik og samtidig belønnet ham med godbidder. Det er selvfølgelig tidskrævende. Men ved at gøre det på denne måde gør vi ham rolig ved kontakt, og så undgår vi, at dyret bliver stresset. Bongoer kan have et nervøst gemyt, og det lille smæld det giver, når jeg skyder en bedøvelsespil afsted, kan gøre dem meget stressede. Så denne måde er det bedste for bongoen, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.

Og bedøvelsen gik også fint. Ikke længe efter han var blevet stukket, kunne bongotyren blive lagt på et bærestykke og løftet ud i den ventende trailer.  

Meget sjældne dyr
Bongoer er ekstremt sjældne. Der findes to underarter; en lavlandsbongo og en højlandsbongo, som er den art, der lever i GIVSKUD ZOO. Højlandsbongoen findes kun i et bestemt bjergområde i Kenya. Og der vurderes, at der kan være så få som 100 individer tilbage i naturen.
Derfor er det særdeles vigtigt, at zoologiske haver bevarer arten og arbejder med avl for at sikre artens overlevelse. 

- Det er altid et puslespil at få dyrenes placering til at gå op, så man sikrer de bedste betingelser for avl i zoologiske haver. Og med hannerne kan det være sværere at finde plads, fordi der i modsætning til hunnerne ikke kan være flere avlshanner i en samlet flok. Så vi er glade for, at vores bongo kunne rykke til Chester Zoo, så de kan bruge ham til avl, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Selv kunne vi ikke beholde ham, fordi flere af vores hunner er i familie med ham. Så ved at beholde ham  ville vi risikere indavl i flokken.

Vågen på rejsen
Efter bongoen var båret ud i traileren, fik den en indsprøjtning, så den kunne være vågen på den godt et døgn lange rejse.

- Dyr er aldrig bedøvede på de lange transporter. De er vågne og bliver tilset og fodret flere gange undervejs, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Alt i alt gik udflytningen godt, og også indflytningen i Storbritannien forløb uden problemer. 

- Godt et døgn efter afrejse herfra ankom bongotyren til Chester Zoo, og de har kontaktet os og fortalt, at han har det godt. Så håber vi nu, at de får succes med at avle med ham, siger Ditte-Mari Sandgreen. 
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.