Dagens programI dag 10-17

Savannah er en blandt få

30. november 2017

Savannah er en blandt få


GIVSKUD ZOOs næsehornsunge Savannah er noget helt særligt. For hun er et blandt få dyr i verden. Hendes art, de hvide næsehorn - også kaldet bredsnudede næsehorn - er truet. Derfor er hver eneste fødsel af et nyt lille næsehorn vigtig. 


303 hvide næsehorn. Så mange - eller rettere så få - hvide næsehorn var der i den europæiske stambog for arten pr. 1. marts 2017.

- Det er så utrolig vigtigt, at vi arbejder målrettet med avl i zoologiske haver, hvis vi skal bevare arten og sikre stærke gener. Så det er meget glædeligt, når en lille ny som vores Savannah bliver født. For det er et skridt på vejen frem for de hvide næsehorn, siger dyrepasser i GIVSKUD ZOO, Thomas Kolbæk.

Samarbejde hjælper arten
Sidst GIVSKUD ZOO fik en næsehornsunge var i 2006. Generelt er fødsler hos næsehorn i fangenskab sjældne. Men takket være et internationalt avlssamarbejde er der sket en stigning i antallet af fødsler hos hvide næsehorn i zoologiske haver.

- Det er et stort arbejde at finde ud af, hvor er der plads til hanner og hunner, og hvordan kan man sætte dem sammen, så man sikrer optimale muligheder for reproduktion hos hvide næsehorn. Men det er vigtigt, og når der så kommer en unge som Savannah, så er det en ekstra brik til puslespillet, der kan hjælpe med at bevare arten for eftertiden, siger Thomas Kolbæk.   

Under pres i naturen
Der er naturligvis en begrænsning på, hvor mange næsehorn, der kan være i zoologiske haver. Derfor er det vigtigt, at arten også beskyttes og bevares i naturen.  Men her står det skidt til, fordi hvide næsehorn jages for deres horn, som er meget værdifulde. Der er kun omkring 20.000 individer tilbage i naturen.

- Det er sørgeligt, at jagten på dyrene betyder, at arten er truet. Hornet består af keratin, hvilket menneskers hår og negle også er lavet af. Så krybskytterne dræber dyr for noget, de i princippet kunne hente hos frisøren, siger dyrepasser i GIVSKUD ZOO, Thomas Kolbæk.

Hornene bruges som naturmedicin i Asien, og selvom det ifølge utallige undersøgelser er virkningsløst, og selvom handel med horn i mange lande er ulovligt, så sælges hornene stadig illegalt på det sorte marked.

- Der er sat ind med masser af tiltag for at beskytte dyrearten. Og heldigvis siger statistikker, at antallet af dræbte næsehorn er faldet lidt over de seneste år. Mens antallet af dyr er steget en smule, siger Thomas Kolbæk og tilføjer:

- Men det er stadig mange, der dræbes fuldstændig uden grund. Så det er vigtigt at arbejdet med avl og formidling i zoologiske haver -  og arbejdet med at beskytte dyrene i naturen - fortsætter. 
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.