Dagens programI dag 10-20

Ny fond for sjældent dyr

9. oktober 2020

Ny fond for sjældent dyr

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er med blandt initiativtagerne til en ny fond, der skal hjælpe med at sikre bevarelse af en meget sjælden, truet dyreart fra Asien.


Saola. Ikke mange har hørt om den. Og der er ikke mange tilbage. Den er en af verdens mest sjældne pattedyr og er på IUCNs rødliste, hvor den beskrives som kritisk truet, og det vurderes, at der er under 100 individer tilbage i naturen i svært fremkommelige skovområder i Annamite bjergene i Laos og Vietnam.

-Der er ingen, der ved, hvor mange saolaer der er tilbage. Vi ved kun, at der er meget, meget få, og at de, der er, er utroligt svære at finde, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Den nye fond, som vi støtter her i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA ”Saola Foundation for Annamite Mountains Conservation”, har det langsigtede mål, at starte et avlsprogram for arten. Det lyder måske meget usandsynligt, når nu man ikke engang kan finde én! Men eksperter, der deltager i projektarbejdet vurderer, at der en chance. Og det er klart, at vi håber, de får ret.

Lille brunt dyr
Saolaen er en mindre, brun antilopelignende okse med lyse aftegninger og lange horn, som måler godt 85 cm i skulderhøjde. Den blev først opdaget i 1992, men der er endnu ingen bekræftede observationer fra biologer og andre eksperter. Der findes kun lokales beretninger om den lille antilope, jagttrofæer og nogle få optagelser fra vildtkameraer i naturen. Så man er ikke i tvivl om, at den eksisterer.

- Spørgsmålet er bare hvor længe, når der er så få tilbage. Derfor er fonden vigtig, fordi den aktivt kan gå ind med økonomisk støtte og ekspertise i at finde dyrene i naturen, og at beskytte de resterende individer, forklarer biologen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

Vil starte et avlsprogram
Under IUCN er der etableret en arbejdsgruppe, som skal hjælpe saolaen til overlevelse, og det er det arbejde, der nu støttes økonomisk og fagligt af den nye fond, som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er blandt hovedsponsorerne af.   

-Saolaen er blevet så truet på grund af jagt og udsætning af fælder i skoven. Forhåbentlig kan dette arbejde bremse truslerne mod arten, og hvis alt går virkelig godt, også blive starten til et avlsprogram og dermed flere saolaer, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Hjælp selv den kritisk truede saola
Du kan selv hjælpe den truede art ved at støtte Givskud Zoo Naturfond, hvor alle bidrag går ubeskåret til naturbevarelse. Du kan hjælpe ved at overføre din støtte til MobilePay på nr. 86190 eller til fondens konto: Reg. nr.: 7030 og kontonr.: 0237917.


Læs mere om den nye fond her.

 

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.