Dagens programI dag 10-20

Nogle dyreunger bliver inde

19. maj 2017

Nogle dyreunger bliver inde

Forår er højsæson for fødsler i GIVSKUD ZOO, og gæster har mulighed for at se unger i flere anlæg. Dog lader vi dog nogle unger blive inde i stald i den første tid efter fødslen for at forbedre overlevelseschancerne.

 


En lille ny sort hesteantilope er netop blevet født på en af de store savanner i GIVSKUD ZOO. Det er midt på eftermiddagen, så flere andre dyr er ude på savannen.

- Det er ikke optimalt, når fødslerne sker ude på savannerne, fordi forskellige dyrearter er lukket sammen. Og vi har før set, at både savannebøfler og næsehorn kan være lidt hårde ved nyfødte kalve og føl, fortæller dyrlæge i GIVSKUD ZOO, Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- I naturen ligger de nyfødte sorte hesteantiloper og gemmer sig i højt græs hele dagen, mens mor er ude at æde. Det er naturlig adfærd, ligesom hos rådyr. Derfor er ungen helt forsvarsløs, hvis der pludselig kommer et næsehorn forbi.

For at sikre de bedste overlevelseschancer for ungerne er det derfor fast praksis i GIVSKUD ZOO at holde nyfødte inde i staldene sammen med mødrene i de første dage efter fødslen.

En naturlig reaktion
Selvom det kan lyde voldsomt, at nogle dyr kan finde på at forsøge at få nye unger af vejen, så er det helt naturlig adfærd, at både savannebøfler og næsehorn ikke bryder sig om nyfødte i nærheden.

- I naturen kan nyfødte unger tiltrække rovdyr, fordi de små er svagere, langsommere og derfor nemmere at fange. Så savannebøflerne, som selv er byttedyr, og også næsehorn vil helst ikke have dyr i nærheden, der kan tiltrække for eksempel løver. Det sker selvfølgelig ikke hos os, fordi byttedyr er adskilt fra rovdyr. Men det er en naturlig adfærd, de udviser, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.

Bliver inde i nogle dage
Den lille hesteantilope er født sidst på eftermiddagen, så det passer med, at dyrene alligevel skal i stald for natten. Og for at sikre den lille bedst muligt, sørger dyrepasserne for hurtigt at få næsehornene gennet ind, da de bliver lidt for interesserede i den lille ny.
Også den lille ny kommer ind i stalden.

- Næsehornene var henne og skubbe til den, men der skete heldigvis ikke noget. Den har det fint, og vi har fået den chippet og vaccineret. Og så kommer den med ud på savannen, når den kan løbe væk fra de andre dyr. Det tager kun et par dage, lyder det fra dyrlægen.  

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.