Dagens programI dag 10-20

Kæmpeodderne har fået unger

7. december 2018

Kæmpeodderne har fået unger

Odderflokken i GIVSKUD ZOO er blevet fordoblet. Parret Frieda og Saro har fået fem unger, så dermed er der nu yngleparret, tre store unger og fem nyfødte.


Et nyt kuld odderunger kom til verden i GIVSKUD ZOO torsdag den 1. november.

- Vi har holdt vejret lidt og vurderet, hvordan det er gået her den første måneds tid. Kæmpeodderne kan nemlig være hårde ved hinanden, og vi har før haft unger, der døde. Men denne gang har alle overlevet, og så er det ovenikøbet et stort kuld på fem unger. Så vi er glade, fortæller biolog Kim Skalborg Simonsen.

Ro i odderhuset
Indtil videre er det uvist, om der er tale om nyfødte hanner eller hunner. De første mange uger bliver odderhuset i parken nemlig lukket af for alle, således at kun en enkelt dyrepasser går ind og sørger for fodring. Ellers skal der være helt ro omkring odderfamilien. Og derfor har ungerne heller ikke været i hænderne på parkens dyrlæge til et sundheds- og kønstjek.

- Det stresser odderne med uro, når de har unger. Så vi tager vores forholdsregler og lukker derfor huset af.Men de små unger er nu så gamle, at vi lige så stille begynder at vænne dem til mennesker igen. Og vi regner med at tjekke ungerne inden for den nærmeste fremtid, siger Kim Skalborg Simonsen.  

Søskende hjælper til
Det er især mor Frieda, der tager sig af ungerne. Far Saro er ikke helt så aktiv i pasningen. Men de tre store søskende, som er Frieda og Saros unger fra tidligere kuld, hjælper gerne.
I starten holdt Frieda alle andre oddere ude af den hule ungerne var i.  Men nu fungerer Orimar, Coco og Isolda,  nærmest som vagter og holder øje med og giver advarselslyde til de folk, der kommer i odderhuset. Og hunnen Isolda får også lov til at tage sig lidt af ungerne i hulen.

- Både unger og de store oddere virker til at trives med den nye situation. Ungerne er stadig små og vil die hos moren længe endnu. De kan ikke bevæge sig særlig meget, så det er også de store oddere, der slæber dem frem og tilbage mellem hule og anlæg, for eksempel når ungerne skal have svømmelektioner, fortæller Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Men det varer ikke længe, før de selv kan begynde at bevæge sig rundt. Så vil de forlade hulen mere for at komme ud i anlægget.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.