Dagens programI dag 10-20

Kæmpeodder trænes til afrejse

11. januar 2022

Kæmpeodder trænes til afrejse

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodder Brazilia skal inden længe forlade parken for at blive ny avlshun i en fransk zoologisk have. Dyrepasserne er derfor i gang med forberedelser forud for afrejsen.


- Kom så, Brazilia. Se, jeg har en fisk til dig.

Dyrepasser Maja Lassen er sammen med sin makker Jette Nørgaard ved at øve kassetræning med GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs unge kæmpeodderhun Brazilia.
Inden længe skal Brazilia nemlig rejse til den franske zoologiske have Zoo La Palmyre, hvor hun skal sættes sammen med en ung han og danne et nyt avlspar i det internationale europæiske samarbejde.
Rejsen vil foregå i en lukket transportkasse, og derfor arbejder dyrepasserne nu med at vænne Brazilia til at gå ind i en trækasse.

- Det er vigtigt for os at forberede Brazilia på bedste vis, så hun kan være mest mulig tryg, når det bliver tid til afrejse fra parken. Kæmpeodderne er rovdyr, som vi ikke bare kan gå ind til og løfte op og putte i en transportkasse. Det ville kræve, at vi bedøver hende først. Men det vil vi helst undgå for ikke at skabe unødig stress. Så i stedet vænner vi Brazilia til at gå ind i en kasse frivilligt, så hun også kan gøre det, når hun skal rejse, fortæller Maja Lassen.

I kæmpeodderens tempo
Det tager dog tid at vænne kæmpeodderen til at gå ind i en kasse, fordi hun aldrig har prøvet det før. Derfor tager dyrepasserne det i små etaper og i kæmpeodderens tempo.

- Jeg sidder her med fisk og prøver at lokke Brazilia til at komme ind i kassen og tage maden. Og Maja sidder klar ved lågen uden for kassen og kan lukke lågen efter Brazilia på dagen for afrejse. Vi øver dette, fordi Brazilia skal være vant til, at vi sidder både ved kassen og ved lågen uden at der sker noget. Før på selve afrejsedagen. Når først lågen skal lukkes, skal det gå hurtigt, og derfor er vi nødt til at samarbejde på denne måde, forklarer Jette Nørgaard og tilføjer:

- Selvom Brazilia allerede ved første træning gik ind i kassen, er det ikke en opgave, der klares hurtigt. Det tager tid, og vi træner dagligt, så hun har en god oplevelse af kassen, og så hun er tryg ved at gå ind i den.

Fra kasse til kasse
På selv afrejsedagen vil Maja Lassen og Jette Nørgaard igen lokke Brazilia ind i trækassen, og så vil lågen blive lukket bag hende.
Derefter skal Brazilia sluses fra træningskassen over i en transportkasse. Og så går turen sydpå.

- Vi sørger for at lukke Brazilia ind i træningskassen om morgenen, når der er ro i stalden. Og så er hun klar til at komme over i transportkassen derefter. Vi er rigtig glade for, at hun nu kan indgå i avlssamarbejdet, og vi håber, hun vil trives med sin nye mage i Frankrig, siger Maja Lassen.

Brazilia blev født i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA den 1. november 2018.

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.