Dagens programI dag 10-20

Genudsat hest er måske drægtig

22. februar 2017

Genudsat hest er måske drægtig


For godt to et halvt år siden blev przewalskihoppen Bayan fra GIVSKUD ZOO sat ud i et reservat i Gobi i Mongoliet. Her skulle hun være med til at genetablere bestanden af przewalskiheste, der ellers var uddød i naturen. Og nu tyder nye observationer på, at hoppen sandsynligvis er drægtig. Przewalskihesten Bayan blev født i GIVSKUD ZOO i 2010 og sat ud i Gobi i Mongoliet i juli 2014. Her lever hun i et reservat, som er etableret for at sikre bestanden af przewalskihesten. Og med det mulige føl på vej kan hesten fra GIVSKUD ZOO være med til at bevare sin art.     

- Et af vores vigtigste formål med at drive en zoologisk have er at hjælpe med at bevare de mange truede dyrearter i naturen. Og at vi i GIVSKUD ZOO kan være med til at gøre det på denne måde - altså ved at sætte et truet dyr ud til et naturligt liv i det fri - giver en rigtig god fornemmelse. Vi er med til at gøre en forskel, siger biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen. 


Fra udryddelse til reservater
Przewalskihesten levede oprindelig i området fra Østeuropa til det nordlige Kina. Men på grund af jagt, krig og konkurrence om leveområder svandt bestanden ind, og efter den sidste hest blev set i Mongoliet i 1969, blev den erklæret for uddød i naturen.
Dog var der enkelte zoologiske haver i Europa, der tilsammen havde 13 heste. Og ved hjælp af samarbejde om avl lykkedes det at bevare arten i fangenskab og øge antallet af heste.
For at sikre og øge bestanden yderligere - og for at lade przewalskihestene vende tilbage til deres
naturlige leveområder - er der siden 1992 blevet genudsat heste i tre forskellige reservater i Mongoliet.

Fra uddød til truet
Det er Prag Zoo i Tjekkiet, der siden 2010 har været initiativtager til at flytte przewalskiheste til reservaterne Mongoliet. Deriblandt også Bayan.
Med de mange genudsætninger er antallet af przewalskiheste nu oppe på over 300. Knap hundrede af dem lever i sammen område som Bayan. Og håbet er, at tallet vil stige endnu mere.
Fordi der nu er flere hundrede heste i det fri, blev artens status på IUCNs såkaldte Rødliste over truede arter i 2011 ændret fra "Uddød i naturen" til "Truet".


Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.