Dagens programI dag 10-20

En af verdens ældste gorillaer er død

2. november 2015

En af verdens ældste gorillaer er død

Gorillaflokken I GIVSKUD ZOO har mistet sit ældste medlem. Hungorillaen Nille blev 51 år gammel. Et langt liv, præget af mennesker, der for altid påvirkede hendes adfærd.

Nille blev en af de 10 ældste gorillaer i verden i fangenskab. Selv om hun blev usædvanligt gammel, fik hun de senere år flere og flere tarmproblemer. Til sidst var hendes tilstand så dårlig, at dyrlægen anbefalede en aflivning.
Hun blev født i Afrika. Vi ved ikke præcis hvornår, men sandsynligvis henimod slutningen af 1964. Som ganske lille blev hun indfanget, og nogle danskere købte hende efterfølgende i Lagos. De tog hende med hjem, men da det ikke fungerede så godt med en gorilla i hjemmet, kom Nille til Aalborg Zoo i 1966.
Her havde dyrepasserne tæt kontakt med Nille, og de bar blandt andet rundt på hende. Nille boede sammen med hangorillaen Jeppe, indtil hun blev sendt videre til København Zoo i 1985.
Da København Zoo i slutningen af 90'erne besluttede at stoppe med at holde gorillaer, blev Nille, sammen med blandt andet hangorillaen Samson, flyttet til GIVSKUD ZOO. Med Nilles bortgang mistede GIVSKUD ZOO den sidste af de gorillaer, der oprindeligt kom hertil fra København.

 

Menneskelig tiltrækning
Nille var ikke, som gorillaer er flest, og hun er et eksempel på, hvad der sker, når dyr præges for meget af mennesker.

Hun havde en adfærd, som ikke var normal for gorillaer. F.eks. gik hun næsten altid på to ben, og hun rakte ofte tunge ad gæsterne. Det var helt sikkert ikke ment som en provokation, men nok nærmere et "hej". Mange gæster har også sagt "hej" tilbage til Nille på samme måde.
Hendes interesse for Samson var heller ikke særlig stor. Når hun var i brunst, var det i stedet de mænd, der kom ind i stalden, som fik hendes opmærksomhed.
Siden hendes adfærd var så speciel, var hun altid nederst i hierarkiet i gorillaflokken. Hun holdt sig tit for sig selv, og hvis der var uenighed i flokken, gik det nogle gange ud over hende. Derfor tilbragte hun i en del år nætterne alene, så vi var sikre på, at hun fik den mængde mad hun havde brug for. Hun fungerede dog som en legetante for Kipenzi, da han for nogle år siden mistede sin mor. Nille var, trods sine særheder, altid en del af flokken. 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.