Dagens programI dag 10-20

Død struds havde tarmsygdom

27. august 2018

Død struds havde tarmsygdom

GIVSKUD ZOOs hun-struds faldt pludselig om lørdag eftermiddag og døde. En obduktion har vist, at strudsen havde betændelse i tarm og bughinde.


- Der er tydelig sygdom i tarmen.

GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen fik knap nok lagt det første snit ved dagens obduktion af parkens hun-struds, før hun kunne se tegn på sygdom.

- Det er tydeligt at se, at der er alvorlig infektion i tyndtarmen, som har spredt sig til bughulen og givet bughulebetændelse, fortæller dyrlægen.

- Infektionen har spredt sig videre til blodet og givet blodforgiftning, som i sidste ende er, hvad strudsen døde af.

Ingen sygdomstegn
Strudsen har ikke vist tegn på sygdom, inden hun pludselig faldt om og døde i anlægget. Og hun var ganske ung – kun 10 år, så at hun pludselig døde, kom som en overraskelse for parkens personale.

- Generelt er dyr gode til at skjule sygdom, fordi de er mere udsat, hvis rovdyr kan se, at de skranter. Strudsen har ikke vist tegn på sygdom, og dyrepasserne har ikke oplevet anderledes adfærd hos hende. Så vi har haft rigtig svært ved at opdage, hun var syg, når hun stadig spiste sin mad og opførte sig, som hun plejede, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.

Prøver skal undersøges
Under obduktionen tog dyrlægen prøver af væv og væske fra bughulen, som skal sendes til analyse på et laboratorium i Tyskland.

- Så må vi se, hvad prøverne viser. Men obduktionen viste tydeligt, at årsagen skal findes i tarmen, siger dyrlægen og tilføjer:

- Det er vigtigt at finde ud af hvad strudsen døde af. Lige nu har vi alvorlig fugleinfluenza aktivt i Danmark, og derfor er det en stor del af vores smittebeskyttelse at obducere vores døde dyr og finde frem til årsagen. Jeg er sikker på fugleinfluenza ikke er på spil her, og resultaterne fra laboratoriet kan forhåbentlig hjælpe mig videre med at finde årsagen til, strudsen blev syg i første omgang.

Svaret på prøverne ventes om en uges tid.


 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.