Dagens programI dag 10-20

Derfor døde gorillaungen

24. januar 2018

Derfor døde gorillaungen


Midt i januar fik den unge gorilla Kahla en unge. Desværre var den dødfødt, og svaret fra laboratoriet viser nu, at der var komplikationer ved moderkagen. Ungen, der kom til verden i gorillastalden i januar 2018, så ellers fin ud ved fødslen. Men der var ingen chance for, at den havde kunnet overleve. Det viser nye svar, der netop er kommet tilbage fra laboratoriet.

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at gorillaungen var død ved fødslen. Men det er rart, at vi nu har fået et svar på, hvad der egentlig skete, siger dyrlæge i GIVSKUD ZOO, Ditte-Mari Sandgreen.   

Moderkage løsnede sig
Ungen blev obduceret efter fødslen og dens udvikling tyder umiddelbart på, at graviditeten er forløbet uden problemer. Den lille hun var både veludviklet, havde en god vægt og fine organer. Så komplikationerne er opstået umiddelbart før fødslen.

- Ifølge prøvesvarene fra laboratoriet har moderkagen løsnet sig, og de fandt store mængder dødt væv og infektion i moderkagen. Problemerne er opstået akut lige inden fødslen, og det er også muligt, at infektionen i moderkagen har sat fødslen i gang, forklarer dyrlægen. 

Har positive briller på
Kahlas tab af unge betyder ikke, at håbet om at hun kan blive mor er opgivet.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at ungen havde overlevet. Nu holder vi øje med Khala ved næste graviditet for at se, om hun eventuelt kan have fertilitetsproblemer, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Vi er dog optimistiske. Det er Kahlas første unge, og der er øget dødelighed for førstegangsmødre, både i naturen og zoo. Men nu har hun vist, at hun kan yngle, så vi har fortsat positive forventninger til hendes næste drægtighed. Hvis alt går vel, kan hun faktisk stadig nå at få en unge her i 2018.
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.