Dagens programI dag 10-20

Bytte bytte kamel

22. april 2021

Bytte bytte kamel

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har byttet to unge hunkameler med en tysk zoologisk have, og der skulle lægges et større logistisk puslespil for at få flytningerne til at falde i hak samme dag.


Man kalder æsler stædige. Men det er måske mere korrekt at bruge betegnelsen om kameler. I hvert fald var GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs to nyankomne hunkameler fra Tyskland så stædige, da de skulle ud af transporttraileren, at dyrepasserne simpelthen måtte opgive ævred midlertidigt og holde pause.

- En flytning er stressende for dyr, og derfor sørger vi for, at det altid foregår på så skånsom en måde som muligt. Vores to nye hunner var ikke begejstrede, da vi åbnede for traileren, så de kunne gå ned ad slisken og ind i stalden. De blev, hvor de var i traileren. Ikke engang gulerødder kunne vi lokke dem med. Og i stedet for at spilde en masse tid med at stå og kigge på det, gav vi kamelerne ro, så de selv kunne finde vej ned og ind i stalden, forklarer biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Det lykkedes omsider efter dyrepassernes pause at få de to kameler vel ud fra traileren. Men dog ikke direkte ind i stalden, fortæller biologen:

- Da de ikke ville ud, sadlede vi om, og brugte flokken som ”kald”. Og det virkede. I stedet for at kigge ind mod væggen i traileren kiggede de nu ud i anlægget efter de andre kameler. Og det virkede… Ikke med det samme, men efter lidt betænkningstid. Og de andre har taget fint imod dem. Hele flokken går sammen og har også været inde og spise sammen. Så den nye strategi virkede.

Nem udflytning
Det var vigtigt at få tømt traileren, fordi så snart de to hun-kameler var ude, skulle den bruges igen. Denne gang til to hun-kameler, som er født i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ramona og Julle.

- De rejser i en større trailer der gør, at de kan stå sammen. Det gør turen mere tryg for dem, nu de alligevel er to, der skal samme sted hen, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Denne flytning gik noget nemmere; kamelerne var sluset fra flokken tidligere på dagen, og stod klar i et rum i stalden, så der bare kunne bakkes en trailer til. Den gik de hurtigt ind i, og så satte vognen kurs mod deres nye hjem syd for grænsen.

- Heldigvis foregik denne del af dagens kamelflytning uden stress, og vi håber, at vores to kameler, Ramona og Julle, bliver nemmere at få ud af traileren, end de to vi fik i dag. Som den tyske zoo sagde, da vi fortalte om flytningen; German girls are sometimes a bit shy, smiler biologen.

To til hver
Indflytningen og udflytningen af de unge hunkameler krævede et større logistisk arbejde, som i sidste ende gik op, og de rigtige kameler kom til de rigtige destinationer.
Flytningen var aftalt mellem GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA og Allwetterzoo Münster. Begge parker havde nemlig de unge hun-kameler gående med deres far, og for at undgå risiko for indavl blev det aftalt at bytte unge hunner.

- Egentlig blev denne ombytning ikke så presserende for os, fordi vi for nylig mistede vores han Boke, som kom til skade. Dermed var der ikke risiko for indavl her i parken. Men vi valgte at holde fast i byttet og få nye gener ind i flokken, da unge hunkameler er svære at få fat på, forklarer biologen.

Efter ombytningen er der fortsat otte kameler i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. De kan opleves i deres nye anlæg, som ligger, hvor der tidligere var udstillingen Tilbage til istiden.

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.