Dagens programI dag 10-20

Yeba - den legesyge gorilla

17. februar 2017

Yeba - den legesyge gorilla


Yeba er en ung gorillahan. Og han elsker at lege. De andre gorillaer i flokken i GIVSKUD ZOO får ofte skub og klask, når Yeba er i humør til at tumle. Og hvis han spotter mennesker gennem ruden ved gorillaanlægget, så gør han sig også gerne til. 


Gorillaer ligner mennesker på mange punkter, og ligesom børn elsker små og unge gorillaer at lege.
Lige for tiden har GIVSKUD ZOO den unge han Yeba på fire år og den lille han Bomani på godt et halvt år.
Yeba vil så gerne lege. Men Bomani er stadig for lille til vild leg - og desuden holder hans mor Minnie ham i kort snor for at beskytte ham. Og Yeba ved det egentlig godt. Men han forsøger alligevel lidt indimellem.

- Vi ser, at han prøver at snuppe Bomani med sig, men den går ikke. Det sætter Minnie hurtigt en stopper for. Yeba har også prøvet med en pind, hvor han sneg sig langsomt ind på Minnie og Bomani. Skridt for skridt. Så satte han sig lidt fra dem og stak pinden længere og længere frem - og puf, så nåede pinden Bomani. Så havde Yeba da i hvert fald rørt ham og vundet en lille sejr, fortæller dyrepasser Tina Frisk, som tager sig af GIVSKUD ZOOs gorillaer. 

Vilde tumleture
Der er ikke andre gorillaer på Yebas alder i GIVSKUD ZOO, så han må ty til de voksne, når han vil tumle. Førerhannen Kipenzi leger indimellem med ham, og det samme gør de andre hunner. Og Yeba drøner også selv rundt, triller og tumler, smider klud over hovedet og klasker de andre gorillaer, mens han suser forbi.

Laver sjov med gæster
Yeba drøner ofte rundt selv, og indimellem har Tina Frisk også set gorillaen benytte sig af muligheden for at lege med gæster.

- Især hvis der er børn, kan han rigtig "være på". Yeba har blandt andet stået over for et barn på cirka samme størrelse som han, og gennem glasruden lavede de fagter til hinanden og gjorde de samme ting, for eksempel hoppede, løb sammen langs ruden og løftede hænder og arme, forklarer Tina Frisk.

Yeba kan også finde på at sidde ligeså stille ved ruden og kigge sig roligt omkring, og pludselig strækker han armene ud og hopper frem mod ruden.

- Han har fanget, at han kan forskrække folk på den måde, og han synes, det er rigtig sjovt, når de reagerer, siger Tina Frisk.

Yeba må fortsat lege alene, med de andre gorillaer og foran gæster - og så ellers væbne sig lidt med tålmodighed i forhold til at lege med den lille Bomani. Der går nok et år til halvandet, før den mindste i flokken er klar til at ræse rundt i Yebas tempo.  
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.