Dagens programI dag 10-20

Vores nærmeste slægtninge er tæt på udryddelse

31. januar 2017

Vores nærmeste slægtninge er tæt på udryddelse


Over halvdelen af verdens primatarter risikerer at forsvinde, og der skal sættes hurtigt ind, hvis ikke mange arter skal uddø. Udviklingen vækker bekymring i GIVSKUD ZOO. Et nyt studium af gorillaer, lemuer og andre af verdens 504 primatarter er viser, at 60 % er truet af udryddelse. Og for 75 % af arterne er bestanden faldende. Det skriver en gruppe forskere fra  i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.
Udviklingen bekymrer direktør i GIVSKUD ZOO, Richard Østerballe:

- Vi har læst undersøgelsen og er stærkt bekymrede. Desværre virker intentioner i de internationale konventioner ikke, når naturbevarelse bliver udfordret af kommercielle interesser. Skov og naturområder ryddes og ødelægges med alarmerende hast overalt i de tropiske områder, siger Richard Østerballe. 


Alvorlige konsekvenser
Hos flere arter er bestanden nede på ganske få tusinde individer. Og hvis tilbagegangen fortsætter med nuværende hast, vil over halvdelen af arterne ifølge forskergruppen forsvinde i de kommende 25 til 50 år.
Da primater er vigtige i forhold til blandt andet forskning i sundhed og evolution, vil det være et hårdt tilbageslag for muligheden for at udvide vores viden om både primater og mennesker.
Samtidig kan det ramme lokale økosystemer, hvor primaterne lever. Og forskerne mener også, at det vil ramme lokale samfunds levebrød, kultur og religion. 

Mennesker er den værste trussel
Den nye undersøgelse er en sammenfatning af data og rapporter blandt andet fra International Union for Conservation of Nature, IUCN og Forenede Nationer, FN. Og selvom vurderingen af primatantallet til en vis grad er være usikker, er konklusionen dog entydig; risikoen for udryddelse af nogle arter er stor. 
Det skyldes i høj grad mennesker, der ødelægger deres levesteder. Vi udvider landbrugsområder, etablerer husdyrbrug, fælder skove, bygger veje. Samtidig peger forskerne på illegal jagt og forurening som trusler.  Forskerne konkluderer, at det er nødvendigt at skabe global opmærksomhed på problemet og hjælpe fattige lokalbefolkninger i primaternes leveområder økonomisk, så man undgår, at de lokale er tvunget til at leve af de samme ressourcer, som primaterne behøver for at leve - og overleve. 


Zoos arbejder for bevarelse af arter
I GIVSKUD ZOO er vi med i en række internationale avlssamarbejder omkring truede primatarter. Vi har berberaber, vestlige lavlandsgorillaer og forskellige lemurarter, som alle må betegnes som truet eller stærkt truet. Vores nye art; Sulawesimakakerne er endda kritisk truet.  
Avlssamarbejderne med både danske og udenlandske zoologiske haver kan delvist modvirke den triste udvikling med primatbestandene i naturen, men skal vi bevare dem på sigt, er det altafgørende, at deres levesteder bevares. 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.