Dagens programI dag 10-20

Vilde dyr bør ikke være kæledyr

15. juli 2020

Vilde dyr bør ikke være kæledyr

Det skorter ikke på historier om private verden over, der holder vilde dyr som kæledyr. En meget dårlig ide i forhold til dyrevelfærd og en stor risiko at løbe, lyder det fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog.


Man ser af og til tv-udsendelser og videoer på sociale medier med mennesker, der holder vilde dyr som store katte, aber og slanger som kæledyr. Og nogle håndterer for eksempel løver ligesom man gør det med hunde – klapper og krammer dem. Men kan løver holdes som kæledyr?
Nej, der vil altid være en risiko ved hold af vilde dyr som kæledyr, lyder det klare svar fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog, Kim Skalborg Simonsen. 

- I Danmark har vi heldigvis en restriktiv lovgivning, der kraftig begrænser, hvilke dyr man kan holde som privatperson, og som forbyder hold af vilde dyr, der kan være farlige eller svære at holde så dyrevelfærden er på et acceptabelt niveau. Men vi skal ikke længere væk end til lige syd for grænsen, før reglerne er anderledes. Og det er ærgerligt, fordi hold af vilde dyr er et problem på flere måder, siger biologen. 

Dårlig trivsel for dyrene
For det første er privates hold af vilde dyr et problem i forhold til dyrenes trivsel.

- Holder man for eksempel store katte som kæledyr, er der mange, der ser det som en mere eksotisk og spændende erstatning for en hund eller en kat. Og en løve skal altså ikke gå rundt inde i huset og ligge på sofaen. Den er slet ikke tilpasset et liv med tæt kontakt med mennesker, siger biologen og tilføjer:

- Det står i skarp kontrast til, hvordan vi holder løver i zoologiske haver, hvor trivsel og velfærd er i højsædet. Her tilstræber vi at give dyrene så naturligt et liv som muligt, og vi håndterer dem mindst muligt – netop for at sikre dyrene et så naturligt liv som muligt.   

En kæmpe sikkerhedsrisiko

For det andet udgør hold af vilde dyr en meget stor sikkerhedsrisiko.

- Du kan sagtens tage en lille løve- eller tigerunge fra moren, når den er helt lille og socialisere den og præge den på mennesker, men det er absolut ikke god dyrevelfærd. Og når instinkter og naturlig adfærd så tager over, så er vi bare ikke stærke nok. Og man hører jo hvert år om folk, der bliver angrebet, lemlæstet eller sågar dræbt af såkaldte kæledyr. Så det er en stor risiko, siger biologen.

Og risikoen gælder ikke kun ejeren:

- Dyrene kan jo også slippe ud. Så de udgør en stor risiko ikke bare for ejeren, men også for lokalsamfundet.

Kræver professionel tilgang
I det hele taget er hold af farlige dyr som store katte primater eller giftige dyr et kæmpe problem, hvis man ikke har en professionel tilgang til det, og derfor fraråder biologen det på det skarpeste:

- Her i de zoologiske haver har vi specialdesignede anlæg med fokus på sikkerhed og mulighed for at dyrene kan udfolde sig naturligt. Og så har vi ikke mindst specialuddannede dyrepassere til at håndtere dyrene med så lille en kontaktflade som muligt. Samtidig er vi under offentligt tilsyn, så alt hele tiden kan blive vurderet og reguleret. Og hvis man ikke har en professionel tilgang til hold af potentielt farlige dyr, så skal man lade være. Man skal lade løver være løver – og ikke kæledyr.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.