Åbent i dag: 10-17

Vidste du det om en næsehornsunge?

09. november 2017
Dyrepasser Tina Frisk passer af og til næsehorn i GIVSKUD ZOO. Så hun sørger for at have god kontakt til ungen Savannah.En næsehornsunge er en fascinerende skabning. Og hver eneste gang, der kommer en lille ny, er det en spændende oplevelse - som den seneste unge Savannah.Læs her om særlige kendetegn ved næsehornsungerne, når de bliver født.


Har bløde paraplyfødder
Når ungerne bliver født, er deres fødder meget store. Og også meget bløde i forhold til voksne næsehorn.

- De ligner nærmest en opslået paraply, og så er de bløde, fordi de skal vokse. Desuden er de nobrede i modsætning til glatte fødder hos store næsehorn. Så de står ikke helt så godt fast, mens de er små, forklarer dyrepasser Thomas Kolbæk, som i mange år har passet næsehorn i GIVSKUD ZOO.  

Har små mælketænder
Voksne næsehorn har 24 tænder. Og ungerne er faktisk også født med tænder.

- De har små mælketænder, som falder ud, efterhånden som de bliver større. De bruger dog ikke rigtig tænderne til noget i den første tid, fordi kosten består af mælk, fortæller Thomas Kolbæk.

Tager kilovis på - om dagen
Ungen tager rigtig meget på - og rigtig hurtigt i den første levetid.

- Den kan faktisk tage to til tre kilo på - om dagen. Og det selvom den kun drikker mælk. Så den drikker rigtig meget mælk. Og det er klart, at det også kræver masser af ekstra næring til moren. Så hendes kost bliver sat tilsvarende op, forklarer Thomas Kolbæk.

Fødes uden horn
Når næsehornet bliver født, er der kun en lille knop forrest i ansigtet, der hvor det forrest horn kommer til at være

- Horndannelsen er der fra fødslen, men selve hornet er ikke vokset ud. Der går mange måneder, før man kan se et egentligt lille horn. Men det vokser allerede fra fødslen. Bare meget langsomt, fortæller Thomas Kolbæk. 

Krudtugle lige fra start
Det bliver til masser af løbeture, når der er næsehornsunger i stalden i GIVSKUD ZOO. Allerede godt en uge efter fødslen drøner ungerne rundt.

- I naturen er dyr nødt til hurtigt at komme på benene og følge med mor eller flokken. Så vi ser også livlige unger, som løber rundt, allerede når de er en uge gamle. Og så kan de i øvrigt klemme sig igennem nogle af tremmerne i stalden. Så hvis de får lov at løbe rundt i hele stalden, er det altså om at flytte sig, hvis vi dyrepassere går og går rent. Så vi ikke bliver ramt af en 70 kilo tung næsehornsunge, siger Thomas Kolbæk. 

Kun få unger
Det hvide næsehorn er en truet art. Men i zoologiske haver arbejdes der med avl for at bevare arten. Det er dog ikke helt så nemt at få næsehorn til at yngle i fangenskab. Gennem et internationalt avlssamarbejde er det dog lykkes at øge antallet af fødsler i de seneste år.

- Bestanden er svundet ind, fordi næsehornene jages på grund af deres eftertragtede horn. Derfor er det vigtigt, hver eneste gang der fødes en lille unge i en zoologisk have, siger Thomas Kolbæk.  


Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.