Dagens programI dag 10-20

Verdens første klon

8. oktober 2020

Verdens første klon

For første gang nogensinde er det lykkes at klone en przewalskihest ud fra 40 år gamle gener.


For ikke så mange år sidenblev przewalskiheste betragtet som udryddet i naturen, og kun takket være en bestand i zoologiske haver og det internationale samarbejde med at opretholde en bestand, er det lykkes at genudsætte arten i naturen. 

Nu vækker en nyt succesfuldt forskningsprojekt, som Revive & Restore, ViaGen Equine og San Diego Zoo Global håb om endnu bedre chancer for verdens truede arter; for første gang nogensinde er det nemlig lykkedes at klone en przewalskihest ud fra gener fra en przewalski-hingst fra San Diego Zoo. Gener, som blev frosset ned med såkaldt cryoteknik for 40 år siden.

- Det er meget bemærkelsesværdigt, og det er klart, at det kan få stor betydning for bevaring af arter i fremtiden, fordi det udvider mulighederne for, hvad forskere kan, siger Kim Skalborg Simonsen, der er biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA og tilføjer:


- En af vores store problemer med flere arter, er at vi ikke har ret mange forskellige gener i vores populationer. men denne metode vil på sigt måske kunne hjælpe os med at genskabe genetisk diversitet og bedre bevare sjældne, truede arter for eftertiden.

Kan hjælpe med at styrke arten
Verdens første klonede przewalskihest, en lille hingst, blev født den 6. august 2020 i Texas af en domesticeret surrogat-mor. Den er altså genetisk identisk med den hest, de oprindelige celler blev taget fra; en przwalskihingst, der blev født i 1975 i Storbritannien. Han blev flyttet til USA i 1978, og i 1980 blev hans celler udtaget til opbevaring i San Diego Frozen Zoo.
I databasen er der i dag celler fra hundredevis af przewalskiheste, som efter det seneste gennembrud med fødsel af et føl, kan være med til at forme fremtiden for arten.
Føllet flyttes til flokken af przewalskihest i San Diego Zoo Safari Park, når han bliver lidt større.

- Den oprindelige hest har også fået føl for mange år siden, og er altså i populationen, men hans gener stammer fra nogle af de oprindelige dyr, der ikke er så repræsenteret i de gener der findes i dag. Når føllet selv bliver kønsmoden og kan yngle, vil det derfor tilføre nogle nye gener, som er meget vigtige i for at øge variationen af de gener avlsarbejdet har at arbejde med, fortæller biologen.

Den lille hingst er sund og rask – og meget energisk. Han har fået navnet Kurt efter forskeren Kurt Benirschke, som var med til at grundlægge Frozen Zoo og bevarings-research programmet i San Diego Zoo Global.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.