Dagens programI dag 10-20

Usikkert om Savannah bliver i Givskud

22. november 2017

Usikkert om Savannah bliver i Givskud


Næsehornsungen Savannah er populær, og i GIVSKUD ZOO er der stor glæde over, at det er lykkedes at få en hvid næsehornsunge. Men det er ikke sikkert, at hun kan blive i Givskud, når hun bliver stor. Næsehornsungen Savannah er lidt over to måneder, og hver dag går hun side om side med sin mor Mazumba. Det vil hun gøre længe endnu. Men på sigt er det ikke sikkert, at den lille unge får lov til at blive i GIVSKUD ZOO.

- Det er rigtig vigtigt, at vi kan avle med de hvide næsehorn. Men det er før set, at mødre undertrykker døtres brunst. Og derfor forsøger man så vidt muligt at skille mor og datter ad, når datteren bliver stor og kønsmoden, forklarer den faste dyrepasser hos næsehornene i GIVSKUD ZOO, Thomas Kolbæk.  

Stadig sammen de næste år
Det sker dog ikke lige foreløbigt, at Savannah skal "flytte hjemmefra". De første år er hun helt afhængig af moren, og der går også tid, før hun bliver kønsmoden.

- Der kan gå flere år. Det er lidt forskelligt. I teorien kan moren blive drægtig igen ret hurtigt efter fødslen. Og vi håber på, at Mazumba bliver drægtig til foråret, så vi kan få et naturligt flow med unger. Hvis det sker, vil der så gå cirka halvandet år, før hun får sin næste unge. Og så er Savannah blevet stor og i stand til at klare sig selv, fortæller Thomas Kolbæk og tilføjer:

- At moren får en ny unge betyder dog ikke nødvendigvis, at den første datters brunst ikke stadig vil blive undertrykt. Og det er derfor, man ser på muligheden for at skille store døtre ad fra deres mor.

Også han-næsehorn bliver fjernet fra deres mødre, når de når en vis alder. Det sker for at undgå eventuel indavl.

Savannah som mor
Næsehornshunner bliver kønsmodne, når de er fem til syv år gamle. Derefter kan de komme i brunst, og bliver de drægtige, går der 16 til 18 måneder, før der kommer en unge.

- Fordi arten er truet, og fordi avl er så vigtigt, så er det klart, at vi håber, at Savannah også kan blive mor en dag. Og det kan kræve, at hun kommer herfra og videre til en anden zoologisk have. Og vi må sige, at hun har alle muligheder for selv at blive en god mor, fordi Mazumba er så dygtig. Det får Savannah forhåbentlig med sig, siger Thomas Kolbæk.  
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.