Dagens programI dag 10-20

Tvillingbjørne i hver deres anlæg

24. maj 2022

Tvillingbjørne i hver deres anlæg

Lige for tiden er der lidt uro hos GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs brillebjørne. Parkens hunbjørn viser nemlig tegn på brunst, og det ser ud til  at påvirke de to bjørnebrødre, som nu er delt i to anlæg.


Normalt er GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs fem brillebjørne delt i to hold; tvillingebrødrene Sonco og Tupa går i parkens største anlæg sammen, mens hunnen Nazca går med sin unge Uno og faren Raymi i parkens andre to anlæg.
Men lige for tiden har parkens dyreafdeling været nødt til at foretage nogle justeringer, fordi de to tvillingebrødre har været oppe at toppes nogle gange.
Hunbjørnen Nazca i naboanlægget er ikke helt i brunst, men måske på vej i brunst, og det kan være det, der påvirker bjørnetvillingernes adfærd.

- Normalt lever de to hanner sammen i fred og fordragelighed, men der et par tidspunkter på året, hvor de er lidt uenige om tingene. Det ene er, når hunnen er i brunst, og de lige skal genstatuere, hvem der bestemmer. Det andet tidspunkt er om efteråret, når det bliver koldere, og de generelt bliver mere sultne, forklarer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog og kurator, Kim Skalborg Simonsen.

Tvillingebrødrenes anlæg er normalt ét stort, men det kan deles i to mindre områder. Og det er det blevet nu.

- Fordi vi synes, at vi oplever lidt mere uro hos brødrene, end vi plejer, har vi har besluttet at dele anlægget op midlertidigt og se, hvordan de to hanner reagerer på det. De kan se hinanden hele tiden, og selv i stalden er der installeret et gitter imellem deres rum, så de hele tiden kan have kontakt. Og lige så snart at vi ser, at de er tilbage til deres normale adfærd, er planen at lukke dem sammen igen.

Uvist hvor længe det varer
Der er ikke helt tydelige brunsttegn hos hunnen endnu, men hanbjørnenes adfærd tyder på, at den er undervejs.
Biologen tør ikke spå om, præcis hvor længe hunnens brunst og således opdelingen af brødrene skal stå på.

- Sidst, Nazca kom i brunst, så vi lidt tegn først på sommeren og så parring med Raymi midt på sommeren. Hvis det samme mønster gentager sig, håber vi at vi kan have to brødre sammen igen i sensommeren. Måske endda tidligere hvis alt går vel, siger han.

Der kan gå fra fem en halv til otte en halv måned, fra en brillebjørnehun bliver drægtig, til hun føder. Så hvis Nazca bliver drægtig, vil der tidligst komme en unge hen mod vinteren. Brillebjørne føder altid mellem december og februar i fangenskab, fortæller biologen.
Sidst, Nazca fik en unge, var i februar 2021, hvor Uno blev født som den første brillebjørneunge nogensinde i Danmark.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.