Åbent i dag: 10-17

Træning letter arbejdet

18. august 2017
Dyrepasser Jette Nørgaard holder strudsekyllingen, så dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen kan chipmærke den.Nærmest siden æggene klækkede, og GIVSKUD ZOOs to strudseunger kom til verden, har en af dyrepasserne trænet dem til tryghed ved menneskelig kontakt. Og det var en stor fordel, da parkens dyrlæge skulle chipmærke ungerne.

En af morgenens lidt anderledes opgaver er i gang. Dyrepasser Jette Nørgaard indfanger lynhurtigt den ene strudsekylling, så dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen kan chipmærke den. Imens sørger dyrepasser Francois Lemonnier for at holde strudseforældrene lidt på afstand. 


- Så er jeg færdig, siger Ditte-Mari Sandgreen, tyve sekunder efter hun trådte ind i stalden. Strudsekyllingen er chipmærket, så den fremover kan identificeres 

- Det gik rigtig fint og hurtigt. Kyllingen anede ikke uråd, fordi den er vant til at blive rørt ved af Jette under den daglige træning, og den sagde heller ikke meget til at blive holdt, chipmærket eller miste et par fjer, siger GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.

Træning skaber tryghed
Jette Nørgaard, som til daglig passer strudsene i GIVSKUD ZOO har trænet med kyllingerne, siden de var små. Hver dag har hun brugt tid på at sidde og håndfodre dem og vænne dem til nær kontakt med mennesker. Og netop træning med dyrene er vigtigt for, at dyrlægen lettere kan udføre sit arbejde.

- Træning gør mit arbejde meget lettere og oplevelsen mere behagelig for dyrene. Uanset hvad skal vi have dem ID mærket, og når det kan være enden på et træningsforløb, er det det mest skånsomme. Vi undgår at fange dyrene med net, stresse dem og give dem en dårlig erindring med os, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Også ved andre dyr, hvor træning er muligt, kan det være en stor fordel at bruge lidt tid på det. For eksempel ved vores æsler. De skal af og til have beskåret hove, og hvis de er vant til, at mennesker rører ved benene, så bliver det meget lettere at udføre arbejdet, og æslerne bliver ikke utrygge undervejs.  

Fjer skal tjekkes
Udover at chipmærke kyllingerne benyttede dyrlægen også muligheden for at få taget små fjerprøver fra strudsekyllingerne.

- Vi skal have sendt dem til DNA-undersøgelse, fordi man derved kan fastslå køn på dyrene. Ved mange fugle - og også ved strudse, kan man se kønnet på fjerdragten. Men det er først, når de bliver større. Vi vil gerne vide, hvilket køn de har nu, for hvis strudsene skal væk fra GIVSKUD ZOO på et senere tidspunkt, er det jo en fordel, at vi kender kønnene på dyrene, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.    

Træning bliver gentaget
Efter den veloverståede chipmærkning slipper Jette Nørgaard ligeså stille strudsekyllingen løs. Den har stået ganske roligt indtil nu, men da den får chancen, skynder den sig væk igen og hen til sine forældre.
Arbejdet gik rigtig godt, så både dyrepasserne og dyrlægen er enige om, at næste gang, der kommer strudsekyllinger i GIVSKUD ZOO, skal Jette Nørgaard også træne dem til tryghed ved menneskelig kontakt.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.