Dagens programI dag 10-20

To fugleprojekter får støtte

27. november 2018

Handel med dyr er udbredt på markeder i Asien, og det er gået hårdt ud over bestanden af sangfugle.
Handel med dyr er udbredt på markeder i Asien, og det er gået hårdt ud over bestanden af sangfugle.

Hvert år donerer Givskud Zoo Naturfond penge til naturbevaring rundt om i verden. Senest er det besluttet at yde økonomisk støtte til to projekter, som fokuserer på truede fuglearter i Asien.


Balistæren lever udelukkende på Bali og er kritisk truet. Faktisk mener man, den i 2006 midlertidigt var helt forsvundet fra naturen Men da mange private holdt balistæreblev der løbende sat nogle få  fugle ud i naturen, således at arten vendte tilbage. Dog har den stadig brug for en hjælpende hånd for at overleve og der menes ikke at være meget mere end 50 vilde fugle på Bali. Så for at bevare arten er det etableret et genintroduktionsprogram, som nu får støtte fra Givskud Zoo Naturfond.

- Balistæren er en unik art der udelukkende findes på Bali, og den har i den grad har brug for hjælp. Men selv om den er tæt på forsvundet i naturen, er der faktisk fugle tilgængelige til genudsætning. Det er bare vigtigt at det bliver gjort rigtigt. Det arbejde har vi valgt at støttefortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen..

Fortsat er der mange private, der holder fuglen. Og der arbejdes nu på, at endnu flere af dem kan sættes ud i naturen, så der kan etableres en større, sund bestand.

- Projektet, som vi nu vil støtte, fokuserer både på arbejdet med fuglene inden genudsætningen, og efterfølgende bliver fuglene fulgt tæt så der er større chance for succes. . Så de er grundige i arbejdet med at bevare denne truede fugleart, siger Kim Skalborg Simonsen.

Støtte til hemmelig ø i Indonesien
Udover balistæren vil Givskud Zoo Naturfond sende 1.000 Euro i støtte til et projekt på en hemmeligholdt ø i Indonesien. Øen er ubeboet af mennesker, men både havskildpadder og flere truede fuglearter holder til her. Og det er et projekt, der skal fokusere på to truede fuglearter, der nu får støtte fra Givskud Zoo Naturfond.

- Der har i noget tid været rangers på øen, som holder øje med havskildpadderne, fordi de kommer til øen for at lægge æg. Nu vil man så have flere rangere, som kan beskytte og holde øje med dyrene, deriblandt de truede fugle – og fortsat holde øen fri for mennesker. Og det projekt vil vi støtte økonomisk, siger biologen.

Dele af en større kampagne
Projekterne er en del af en større kampagne fra EAZA (European Association og Zoo and Aquria) kaldet ”Silent Forest”. Organisationen, som GIVSKUD ZOO er en del af, sætter i kampagnen fokus på sangfugle i Asien, fordi mange arter er truet af udryddelse – og dermed bliver den ”stille skov” skabt, fordi der ikke længere er fugle til at fylde den med sang.
Fuglene indfanges og sælges blandt andet til brug i konkurrencer, som kæledyr, som fødevarer, til eksport og traditionel asiatisk medicin.

- Vi håber, at EAZAs kampagne kan være med til at redde nogle fugle fra udryddelse ved, at der bliver sat fokus på problemet. Og vi bakker gerne op, så sangfuglene ikke forsvinder, siger Kim Skalborg Simonsen.

 

  

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.