Dagens programI dag 10-20

Sulawesimakak fik fjernet implantat

30. maj 2017

Sulawesimakak fik fjernet implantat


Sulawesimakakhunnen Melfi har fået fjernet det implantat, der forhindrer brunst og drægtighed. Også GIVSKUD ZOOs anden sulawesimakakhun har fået fjernet sit implantat. Dermed er første skridt til sammenlukning med hannen taget - og det har pustet liv i håbet om unger. 
Det er blot få uger siden, at dyrlæge Rikke Sand fra Givskud Dyreklinik fjernede et implantat hos GIVSKUD ZOOs sulawesimakak Sami. Nu er turen kommet til den anden hun Melfi.
Samis operation tog lidt tid, fordi implantatet var svært at finde, men med Melfi går det meget lettere. Implantatet er nemt at se på røngtenfotografiet, og dyrlægerne kan mærke det lige under huden på aben.
Mens GIVSKUD ZOOs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen står for bedøvelse, overvågning af vejrtrækning og hjerterytme, barberer dyrlæge Rikke Sand lidt pels på Melfis arm af og lægger et lille snit. Ikke længe efter er implantatet taget ud.
Den lille stav på små to centimeter er knækket i tre stykker, men hænger stadig sammen, da den er indkapslet i silikone.    

Håber på hurtig brunst
Da Sami blev opereret, gik der kun ti dage, før hun viste tegn på brunst i form af en rød opsvulmet bagdel.  Og hun og hannen er også begyndt at vise interesse for det modsatte køn, fordi de indimellem søger mod hinanden i anlægget. Hunnerne og hannen går i hver deres lokale, men kan lugte hinanden gennem en luge i anlægget. 

- Brunsttegnene var vi rigtig glade for at se. Vi havde ikke turde håbe på, at det ville gå så hurtigt efter Samis operation. Det er et rigtig godt tegn, fordi indtil nu har hannen og hunnerne gået hver for sig. Men vi vil gerne lukke dem sammen, og det bliver der nu bedre mulighed for, i og med at hunner i brunst udsender de "rigtige signaler" til hannen, forklarer dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.

Tættere på sammenlukning
Efter operationen blev Melfi lagt til opvågning i sit anlæg. Håbet er nu, at hun snart også vil få en stor rød bagdel.

- Det kunne være dejligt, hvis det gik ligeså stærkt som med Sami. Men selvom der går en måned eller lidt længere tid er det også fint. Bare hun viser tegn på brunst, for det betyder, at vi kommer tættere på at samle flokken af sulawesimakakker, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Det vil også være rigtig praktisk, i og med at vi snart åbner nyt udeanlæg til sulawesimakakkerne. Og det vil være godt, hvis de kan være derude sammen.
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.