Dagens programI dag 10-20

Savannah flytter hjemmefra

12. maj 2021

Savannah flytter hjemmefra

Hun blev verdensberømt som lille, da en video af hende gik viralt på alverdens medier. Nu er næsehornet Savannah fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA blevet så stor, at hun flytter hjemmefra.


- Kom så, Savannah. Lige et lille skridt op, og så er du der.

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs faste dyrepasser hos næsehornene, Thomas Kolbæk, står over for en speciel opgave denne formiddag. Det unge hunnæsehorn Savannah skal flytte hjemmefra og til Veszprem Zoo i Ungarn. Hun skal selv gå ind i transportcontaineren, som hun i øvrigt aldrig har set før. Så øvelsen bliver at lokke hende derind. Det er Thomas Kolbæks opgave. Og parkens biolog Kim Skalborg Simonsen har haft det store arbejde med at planlægge selve transporten.

- Vi har aldrig prøvet en næsehornsflytning på denne måde før, så vi var selvfølgelig lidt spændte på, om det mon kunne lade sig gøre. Normalt vil vi installere en kasse i stalden og over flere uger træne næsehornet til at gå derind. Men efter transportørens anbefaling valgte vi at prøve denne metode denne gang, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Vi var noget skeptiske, og i lang tid var vi i tvivl om, hvorvidt vi kunne få Savannah i kassen. Men efter hun havde fået lidt beroligende, slappede hun mere af, og efter at have set situationen an i lidt tid, endte hun med selv at gå i containeren. Så det må siges, at det var en stor succes.

En vigtig rolle
Savannah blev født i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA i 2017, og hun blev kendt i hele verden, da en video med hende og dyrepasser Thomas Kolbæk gik viralt.
Selvom parkens personale har set den lille unge vokse sig stor, er det ikke med vemod, at hun nu bliver sendt afsted, forklarer Kim Skalborg Simonsen:

- Vi ved, at hun kommer til et stort, fint anlæg, og at hun nu har en chance for at komme til at spille en vigtig rolle i det internationale avlsprogram for de hvide næsehorn.

Ifølge biologen skal næsehornsunger helst sendes væk fra deres mor, når de bliver tre-fire år gamle. For hununger er det vigtigt, da forskning viser, at mødre holder deres døtres brunst nede, hvis de forbliver sammen, når hunungen bliver stor. Og Savannahs mor Mazumba er fortsat i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

- Med så truet en art og så vigtigt et avlsprogram, bør alle kønsmodne hunner placeres, så der er optimale vilkår for, at de kan yngle. Derfor er vi glade for, at Savannah nu skal være en del af dette i sit nye hjem. 

Håb om unger – på sigt
Savannahs nye hjem bliver den zoologiske have Zoo Veszprem i Ungarn. Her skal hun gå et en stort anlæg med fem andre næsehorn - to hanner og tre hunner.

- De har rigtig gode forhold, så jeg håber, at hun vil trives der, siger parkens biolog, som dog ikke forventer afkom fra Savannah i de førstkommende år;

- Hun er lige knap kønsmoden, og så går næsehorn drægtige i mindst 16 måneder. Så det varer lige lidt, før lille Savannah fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA selv bliver mor. 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.