Dagens programI dag 10-20

Retssag om selfie-aben er afgjort

12. september 2017

Retssag om selfie-aben er afgjort

GIVSKUD ZOO er det eneste sted i Danmark, hvor man finder den truede dyreart sulawesimakakken, også kendt som selfie-aben. Parken har en han og to hunner. 


Sulawesimakakker blev verdenskendt som selfie-aber, efter en makak tog en selfie med en britisk fotografs kamera. Det affødte flere retssager om, hvem der egentlig havde ophavsret til billedet og dermed skulle have indtægter fra salg af det. Sagen er nu afgjort med et forlig. 

Hvem har egentlig ophavsretten, hvis et dyr tager et billede? Er det personen, der ejer kameraet, eller er det dyret, der trykkede på knappen?
Det spørgsmål har medført flere retssager gennem de senere år, fordi den seks år gamle sulawesimakak, Naruto, i 2011 tog en selfie med et kamera, som den britiske fotograf David Slater havde stillet på et stativ i et reservat på øen Sulawesi i Indonesien. 
Nu er sagen så endelig afgjort med et forlig; fotografen vil i fremtiden donere 25 procent af indtægterne fra billedet til velgørenhedsorganisationer, som arbejder for at beskytte sulawesimakakkerne i Indonesien.
I GIVSKUD ZOO er sagen blevet fulgt med interesse, fordi man som det eneste sted i Danmark huser tre sulawesimakakker.

Årelang strid
Sagen om, hvem der havde rettighederne - og dermed havde ret til indtægter på billedet, har stået på i flere år.
Først anlagde fotografen selv sag an mod Wikipedia, som delte billedet og nægtede at fjerne det. Wikipedia henviste til, at David Slater ikke havde rettigheder til billedet, eftersom han ikke tog det. Den sag tabte han, da retten vurderede, at sulawesimakakken havde ligeså meget ret til billedet som fotografen David Slater.
I 2015 blev fotografen så selv sagsøgt, fordi dyreværnsorganisationen PETA mente, at han uretmæssigt tjente penge på billedet - penge som burde tilhøre makakken og dens nærmiljø, eftersom den tog den famøse selfie.
Også organisationen The Non Human Rights Project har ville have retten til at lade sagen falde ud til fordel for sulawesimakakken.
Men fra rettens side mente man denne gang ikke, at sulawesimakakken kunne sidestilles med et menneske - og dermed at den ikke kunne havde samme rettigheder.
Dog blev der indgået forlig for at sætte punktum for sagen.  

Dyr bør have rettigheder
Sagen om selfie-aben sluttede med et forlig, der kommer truede dyr til gavn.
Men på det principielle plan fortsætter diskussionen. Hele forløbet har nemlig sat fokus på, om dyr bør have andre og flere rettigheder. Dyreværnsorganisationen PETA har i hvert fald meldt ud, at man vil arbejde for at få udvidet dyrs rettigheder.

Du kan se det famøse sulawesimakak selfie-billede i The New York Times' omtale af sagen her: https://www.nytimes.com/2016/01/09/business/media/monkey-has-no-rights-to-its-selfie-federal-judge-says.html?mcubz=3
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.