Dagens programI dag 10-20

Rensdyrene smider deres bast

26. september 2019

Rensdyrene smider deres bast

Efterårets komme betyder, at GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs rensdyr følger deres naturlige rytme og smider det yderste lag - basten – på deres gevirer.


Hos nogle af rensdyrene er gevirerne helt blottet nu – lyse og spidse.
Ved andre hænger basten i lange løse bånd på geviret og venter blot på at blive gnubbet af, når dyrene gnider gevirerne langs grene eller jorden. 
Et enkelt rensdyr i anlægget har stadig intakt bast – så længe det varer.

- Det er rensdyrenes naturlige rytme. Fra foråret vokser gevirene frem, om efteråret begynder basten at tørre ind og falde af, og nogle måneder senere ryger hele geviret, for så at et nyt kan vokse frem igen om foråret, forklarer rensdyrenes faste dyrepasser i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Francois Lemmonier.  

Bast ryger ved brunsttid
Bast er det yderste lag, der omgiver rensdyrenes gevirer. Det kan se lidt blodigt ud, når basten ryger af, for det indeholder nemlig blodkar, som giver geviret næring til at vokse.
Om efteråret begynder blodtilførslen til gevirerne at stoppe. Det får basten til at tørre ud, så det kan ryge af. Men man kan dog stadig se blodet.
 
- For rensdyr er det brunsttid om efteråret. Her gør hannerne klar til kamp om hunnerne, og så er det ikke smart med gevirer, der bløder meget, forklarer Francois Lemonnier og tilføjer:

- Når basten ryger af, bliver de ellers bløde og afrundede gevirer mere skarpe med spidse takker. Så de fungerer fint i kamp. Og samtidig hjælper de dyrene om vinteren, hvis de skal grave ned under sneen for at hente mad op.

Snart ryger geviret
Det gør ikke ondt på rensdyrene, når basten ryger af. Det klør dog, og derfor kan man se dyrene gnubbe gevirene mod træer, buske og hvad de ellers kan komme afsted med i deres store anlæg.
Når først basten er røget af, så spiser rensdyrene det, fordi der er god næring i det.
Efter basten kommer geviret.


- I år smed rensdyrene deres gevir i marts. Vi har kun hunner her i parken, og de smider gevirerne senere end hannerne, som gør det om efteråret lige efter kampene om hunnernes gunst, fortæller Francois Lemonnier.

Kort efter rensdyrene smider deres gevirer, begyndte de gevirer at vokse frem. Det går så stærkt, at man nærmest kan se forskel fra dag til dag. Men indtil videre kan dyrene fortsat opleves med gevirer – de spidse takker uden bast.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.