Dagens programI dag 10-20

Pingvinpar for livet – næsten da

19. juli 2022

Pingvinpar for livet – næsten da

Man siger, at pingviner danner par for livet. De danner i hvert fald par - men ikke nødvendigvis hele livet.


Eksperter siger, at pingviner som udgangspunkt er monogame – det vil sige, at de normalt bliver sammen med den samme partner hele livet.
Selv om vi mennesker ikke kan kende forskel på de enkelte pingviner, kan de godt selv holde styr på, hvem der er hvem – og hvem der er ens partner. Det er især på de enkelte pingviners lyde, at de kender forskel.

- Pingviner etablerer sig i par, når de skal yngle, og jeg har set begyndende pardannelse her i vores flok, men endnu ikke helt gennemført, siger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs faste dyrepasser hos humboldtpingvinerne, Maja Lassen.

Ofte for livet, men ikke altid
Selvom humboldtpingvinerne oftest etablerer sig i par, varer disse pardannelser ikke altid evigt.

- De holder gerne sammen i par, men der er også lavet forskning, der viser, at pingviner godt kan finde en ny mage. Så hvis det ikke fungerer, eller hvis ens partner forsvinder, så lever de altså ikke i cølibat, men så finder de en ny mage, forklarer dyrepasseren.   

Normalt vælger pingvinerne selv en partner, men Maja Lassen kan påvirke processen, når det er rugetid;

- De passer mest sig selv, og det er også det bedste. Men vi kan godt blande os lidt, hvis det er nødvendigt, for eksempel hvis vi har opdaget, at et pingvinpar ruger på æg, som er resultat af indavl. Eller hvis der simpelthen er for mange æg. Så kan vi fjerne æggene og lægge nogle kunstige æg ind i rederne i stedet. Så ruger pingvinerne på disse æg i 41 dage, men når æggene så ikke klækker, fordi de ikke er ægte, så forlader pingvinerne reden, og så kan vi fjerne de kunstige æg igen.

Hjælpes ad med ungerne
Når det kommer til at opfostre unger, er pingviner et stærkt par.

- Humboldtpingviner lægger normalt to æg ad gangen, og så ruger de i 41 dage, før æggene klækkes. Det er både hunnen og hannen, der hjælpes ad med at ruge og passe unger. Så i modsætning til mange andre arter er pingviner gode til at samarbejde om ungerne, fortæller Maja Lassen.

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.