Dagens programI dag 10-20

Parkens strudsefugle vaccineres

25. november 2020

Parkens strudsefugle vaccineres

Udbrud af højpatogen fugleinfluenza i Danmark er meget alvorligt og har fået betydning for fuglene i GVISKUD ZOO – ZOOTOPIA.


GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har fået et særligt fokuspunkt på sin opgaveliste i denne tid. Udbruddet af højpatogen fugleinfluenza i Danmark betyder, at parken er nødt til at iværksætte visse foranstaltninger for at beskytte fuglearterne.

- Vores fugle kan også smittes, så det er klart, at vi tager det meget alvorligt og overholder lovgivningen fra Fødevarestyrelsen. Derfor er vores fugle er under tag, så de er beskyttet efter reglerne, siger dyrlægen.

Strudsefugle er undtaget
Mens de forskellige ara-arter er under tag, er der dog en gruppe, der er undtaget, når det kommer til at være lukket inde.

- Vores strudsefugle trives ikke med at være lukket inde i en stald eller et mindre overdækket udeareal. De bliver stressede, slås om territorie og dominans, hvor de får sår og skrammer. Og det er slet ikke optimalt for deres trivsel, så dem er vi nødt til at give mere plads, forklarer Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Derfor har vi søgt og fået dispensation til at vaccinere vores strudsefugle mod fugleinfluenza, så de kan gå ude uden overdækning.

Ikke en ufarlig proces
Selve vaccinationsprocessen er ikke uden risiko for fugle og personale, og det kræver, at dyrepasserne passer godt på.

- Det er klart, at en stor struds kan gøre skade på os med sine kraftige spark og store negle. Og også en sydamerikansk nandu på 20-30 kg er overraskende stærk og kan hurtigt gøre skade på et menneske. Så derfor foregår selve vaccinationen så sikkert og hurtigt som muligt; dyrepasserne holder kortvarigt de store fugle mod en væg eller anden fast flade i stalden, så strudsene ikke kan sparke os, mens jeg giver dem et hurtigt prik i musklen. Ligesom ved en vaccination af hund eller kat, er det overstået på 30 sekunder, og både fugl og personale slipper helskindet fra vaccinationen, fortæller dyrlægen.

Vaccinationen skal ske to gange med tre til fire ugers mellemrum som andre vacciner. De holder i cirka et år, hvorefter fuglene skal genvaccineres, hvis det er nødvendigt.

Holder øje med alle fugle
Udover at holde øje med GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egne fugle, er både dyrlæge og dyrepassere meget opmærksomme på de vilde fugle, der kommer forbi.

- Søerne på savannen er tømt, så vi ikke lokker andefugle til parken lige nu. Og finder personalet nogle syge eller døde fugle på vores område, kontaktes jeg for at tage stilling til, om det kunne være et tilfælde af fugleinfluenza. Men indtil videre er vi sluppet for sygdom, og vi håber, at det fortsætter, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Sidst, der var alvorlige udbrud af højpatogen fugleinfluenza i Danmark, var i 2006 og 2016.Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.