Dagens programI dag lukket

Operationen virkede - tegn på brunst

4. maj 2017

Operationen virkede - tegn på brunst


Blot ti dage efter sulawesimakakhunnen Sami fik fjernet det implantat, der forhindrede hende i at komme i brunst, viser hun tegn på, at der kan være mulighed for unger i GIVSKUD ZOO i nær fremtid.  Det var svært at få armene ned, da dyrepassere og dyrlægen i GIVSKUD ZOO i denne uge opdagede, at den ene sulawesimakak-hun, Sami, viste tegn på brunst. En stor, rød, opsvulmet bagdel.
Sulawesimakakken var på operationsbordet for knap to uger sider for at få fjernet det implantat, der forhindrede hende i at blive drægtig.

- Vi blev meget overraskede over at Sami kom i brunst så hurtigt efter operationen. Når man fjerner implantater kan der ofte gå en måned eller længere, før hormoneffekten er ude af kroppen, så det var helt klart en overraskelse at se hendes røde hævelse allerede nu, siger dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- I forvejen var vi meget lettede over, at Sami kom sig så fint over sin operation. Allerede et døgn efter brugte hun armen fuldt, og hun er helet op uden at pille i sit operationssår.


Brunst letter sammenlukning
Implantatet blev fjernet både for at give mulighed for, at sulawesierne kan yngle. Og for at lette sammensætningen af hannen og de to hunner i GIVSKUD ZOO. Så længe implantaterne virker, kommer hunnerne nemlig ikke i brunst. Og hunnerne skal helst sende de "rigtige signaler", når de lukkes sammen med hannen.  


Håb om snarlig sammenlukning
Om to uger skal også den anden hun Melfi have fjernet sit implantat. Håbet er, at hun ligeså hurtigt som Sami vil vise tegn på brunst.
Lige nu vil dyrlægen følge Samis brunst nøje. Hvor længe varer den, hvilke tegn giver hun, og hvornår topper brunsten.

- Det er første gang, vi oplever en brunst hos denne art i GIVSKUD ZOO, så vi skal lære de vigtige tegn til fremtiden. Når Melfi har fået fjernet sit implantat og viser sin første brunst, er planen at lukke hannen ind til hunnerne, så vi kan få ført flokken sammen. Det har været et langt sejt træk at føre hunner og han sammen, så vi er meget glade for der nu er lys forude for dem alle tre, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Vores hjemmeside bruger cookies. Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.