Dagens programI dag 10-20

Nyt håb for gorillaer i naturen

28. juli 2020

I GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA kan man opleve vestlige lavlandsgorillaer.
I GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA kan man opleve vestlige lavlandsgorillaer.

Nye sjældne billeder giver nyt håb om, at en truet gorillaart kan være i fremgang efter årtiers fald i antal.


De er sjældent set i naturen, de såkaldte Cross River gorillaer, som også er blandt verdens mest truede primater. Men nu sparker et nyt billede af en gruppe gorillaer liv i håbet om, at arten kan være styrket en smule efter mange års tilbagegang i antal. Billedet er taget ved hjælp af en vildtkamera, som er sat op i Mbe-bjergene i det sydøstlige Nigeria og viser en gruppe på syv med både voksne gorillaer og unger.

- Arten er meget sky og opholder sig mest i meget ufremkommelige områder, så de bliver meget sjældent observeret i naturen. Det er rigtig spændende og glædeligt, at dette billede dukker op og kan give fornyet håb om, at arten fortsat kan overleve. Når man ser en gruppe med voksne og unger, er der tegn på, at de trives og yngler, og derfor er billedet så vigtigt set med biologiske briller, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Få hundrede tilbage
For år tilbage troede man egentlig, at arten var forsvundet. Forud var gået årtier med krybskytteri og jagt på Cross River gorillaerne. Men så dukkede de op igen i 1980’erne. Forskere vurderer, at der i dag er godt 100 cross river gorillaer i Nigeria og yderligere 300 individer, der lever i et bjergområde med skov, som strækker sig ind i Cameroun.

- Selvom billedet er et positivt tegn så viser det lave antal tydeligt, at der fortsat er brug for en bevaringsindsats, hvor denne underart af gorillaer skal overleve, fortæller biologen og tilføjer:

- Der er heldigvis en aktiv indsats i gang. Forskellige organisationer arbejder med bevaring og formidling i Nigeria og Cameroun, blandt andet Limbe Wildlife Center, som vi støtter gennem Givskud Zoo Naturfond. Og så er der også lokale indsatser med vagter, som patruljerer området for at holde krybskytter væk og passe på dyrene. Det er dog vigtigt, at myndighederne også er meget aktive, hvis det skal lykkes at bevare arten.

Gorillaer er inddelt i fire underarter. Bjerggorilla, østlig lavlandsgorilla, Cross River gorilla og vestlig lavlandsgorilla. Sidstnævnte kan opleves i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

 

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.