Dagens programI dag 10-20

Ny art er kommet til parken

17. januar 2019

Ny art er kommet til parken

En ny truet art kan fra foråret opleves af gæster i GIVSKUD ZOO. To blåstrubede araer flytter ind i anlægget med soldateraraer ved området P3. 


De har været længe undervejs. Men nu er de omsider landet i GIVSKUD ZOO; to blåstrubede araer.
De to fugle kommer fra Ramat Gan Safari i Israel. Det har været en omstændelig affære at få dem hertil, og parkens biolog Kim Skalborg Simonsen har arbejdet med det i månedsvis.

- Det har været en lang proces med at få papirarbejdet på plads, fordi araerne kommer fra? uden for EU, og myndigheder her og i Israel har skullet blive enige om vilkårene for transporten. Samtidig har vi skullet finde fælles fodslag med den israelske zoo. Så det er en transport, hvor mange mennesker har været involveret, og nu er det så heldigvis endt med, at fuglene endelig er hos os, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

En truet art
Arten er truet, og derfor er det for GIVSKUD ZOO en god tilføjelse til parken.

- Vi vil gerne have disse blåstrubede araer, fordi det er en truet art, som også har et avlsprogram. Derved kan vi hjælpe med at bevare arten og samtidig formidle om truede dyr, siger Kim Skalborg Simonsen.

Indtil videre er der kun ankommet de to araer, som begge er hunner. Men ifølge biologen er det ikke umuligt, at der engang i fremtiden kan få selskab af hanner, så der kan være håb om unger på sigt.

- Vi har tidligere udstillet nogle ikke-truede papegøjer, som ikke var med i et avlsprogram. Men på denne måde kan vi være med til at hjælpe et avlsprogram for en art, hvor der måske kun er 250 fugle tilbage i naturen. Disse hunner skulle væk fra deres gruppe, og selv om de ikke skal yngle lige nu, er det vigtigt, at de kan blive i avlsprogrammet. Det er slet ikke utænkeligt, at de skal matches med et par hanner i fremtiden.

Testet flere gange
Før afrejsen fra Israel blev fuglene testet for forskellige sygdomme. Og ved ankomsten til GIVSKUD ZOO blev fuglene placeret i karantæne for på ny at blive tjekket for sygdomme.

- Der er nogle generelle regler, som vi skal følge, når nye dyr ankommer. Samtidig er det essentielt, at fuglene ikke bærer på sygdomme, når de ankommer, fordi de derved kan smitte og udgøre en risiko for vores andre dyr. Og derfor er det så vigtigt, at de bliver grundigt undersøgt, inden de bliver sat sammen med vores andre dyr, forklarer Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Heldigvis var de raske, så nu har vi placeret dem i vores indendørs anlæg, hvor vi har vores soldateraraer.  

Kommer ud til foråret
De nye araer skal vænne sig til deres nye omgivelser, til deres nye roommates og så til de nye temperaturer.
– Vores nye araer kommer selvfølgelig fra lidt varmere omgivelser, så vi giver dem masser af tid indendørs her i starten. Så vi kan ikke love, at de kan ses til vores vinterferieåbning i uge 7. Men de skulle meget gerne være klar til at blive vist frem til sæsonåbningen i april, siger Kim Skalborg Simonsen.

 

 

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.