Dagens programI dag 10-20

Næsehornet Otzee skyder nu med skarpt

26. januar 2017

Næsehornet Otzee skyder nu med skarpt

GIVSKUD ZOO har i mange år været ramt af ufrivillig barnløshed på næsehornsfronten, fordi hannen Otzee havde for ringe sædkvalitet. En savannebøffeltyr kan have været en del af problemet, fordi den dominerede Otze. Blandt andet derfor valgte man at aflive savannebøflen. Og det virkede; Nu skyder Otzee med skarpt.

 


I ti år er der ikke blevet født næsehorn i Givskud ZOO. Senest fødte hunnen Inger en unge i 2006, hvor hannen Oscar var far. Men den nuværende han, Otzee, som har været i GIVSKUD ZOO i seks år, har ikke kunnet levere. Otzee er født i 1998 og er dermed i sin bedste alder til at blive far. Men undersøgelser i foråret 2016 viste, at han har meget lav fertilitet.

For at løse problemet og hjælpe nye unger på vej, iværksatte GIVSKUD ZOO flere undersøgelser. Tyske fertilitetslæger med speciale i næsehorn var forbi parken for at teste Otzees sædkvalitet. En del af deres vurdering og GIVSKUD ZOOs egne observationer var, at den store savannebøffeltyr, der gik sammen med næsehornene på savannen, stressede Otzee så meget, at det forringede hans sædkvalitet, så han ikke var i stand til at yngle. Savannebøffeltyren havde nemlig været i parken i længere tid og virkede derfor til at være højere i hierarkiet.

- Hvis to næsehornshanner går sammen, kan det påvirke deres sædkvalitet negativt, så vores vurdering var, at det samme kunne være tilfældet her, siger GIVSKUD ZOOs dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.   

Da næsehorn er en truet dyreart, er arbejdet med reproduktion utrolig vigtigt. Derfor valgte GIVSKUD ZOO at fjerne savannebøflen i håb om, at det kunne få Otzee til at slappe af, så hans sædkvalitet kunne forbedres.

- Det er klart, at vi afliver ikke dyr bare på baggrund af en teori. Men savannebøflen var gammel og havde begyndende tegn på leddegigt. Og da tyren var velrepræsenteret i det internationale avlsprogram, fordi han er far til mange unger, havde vi alligevel ikke brug for mere afkom fra ham. Samtidig er vi nødt til at tænke på, hvor vigtigt det er at avle på næshorn, fordi det er en truet dyreart, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Og indsatsen lykkedes. Tyske specialister har netop udtaget prøver fra Otzee, og de viser, at næsehornets sædkvalitet er forbedret markant. På blot et halvt år er antallet af sædceller steget fra under syv millioner til 350 millioner pr. mililiter. For at kunne yngle skal der minimum være 200 millioner celler. Mængden af sæd er dog endnu ikke helt på det ønskede niveau, men de foreløbige positive resultater skaber optimisme.

- Vi er fortrøstningsfulde, og nu forsøger vi at styrke sædproduktionen yderligere med et kosttilskud, der øger fertiliteten. Og så håber vi at se resultater og måske unger inden for de nærmeste år, siger Ditte-Mari Sandgreen. 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.