Dagens programI dag 10-20

Manglende svar om elefanters død

30. september 2020

Manglende svar om elefanters død

I løbet af 2020 er 330 elefanter fundet døde i Botswana. En foreløbig konklusion er, at det skyldes forgiftning, men der mangler fortsat klare svar.


Flere gange i løbet af året er der indløbet meldinger om elefanter, der af uforklarlige årsager blev fundet døde i Botswana i det sydlige Afrika. Landet er hjemsted for næsten en tredjedel af kontinentets elefanter.
Også i nabolandet Zimbabwe er der fundet 25 døde elefanter, hvor man formoder, at årsagen til dødsfaldene er den samme som i Botswana.
Krybskytteri er blevet udelukket, fordi elefanterne er fundet med intakte stødtænder.
De døde elefanter samt jord og vandhuller i dyrenes leveområder i Botswana er nu blevet undersøgt, og nu oplyser embedsmænd i den afrikanske republik, at dødsfaldene skyldes en giftig nervegift fra cyanokterier.

- Det er utrolig trist, at så mange elefanter er døde. De er truede, så de mange dødsfald er jo ikke et skridt i den rigtige retning, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

En giftig bakterie
Den type massedødsfald blandt elefanter er ikke set før, og forklaringen er ikke helt entydig og klar, vurderer biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen: 

- Den foreløbige konklusion tyder på, der ikke er mennesker direkte involveret, hvilket jo et eller andet sted er positivt. Men der mangler stadig en del svar på, hvorfor det kun er elefanter, der er døde af det. Hvorfor ikke de andre dyr, der færdes i området og benytter vandhullerne. Og hvorfor det ikke er set før.

Myndighederne i det afrikanske land har meldt ud, at det er såkaldte cyanobakterier, der er årsag til de mange elefant-dødsfald. Ifølge forskerne kan disse bakterier producere dødelige giftstoffer, som er almindelige i vandløb og søer - og som sommetider også findes i jord.  

- Det lyder som om de har fat i den rigtige konklusion, men der er stadig en del spørgsmål. Hvorfor er det kun elefanter der er døde og hvorfor har man ikke set noget lignende før? Nogle af de mulige forklaringer kan være mængden af vand, elefanterne drikker i forhold til de andre dyr, eller måske at de drikker fra et andet sted i søerne på grund af deres snabel.  Men hvis det er cyanobakterier, der er dødsårsagen, er det svært at gøre noget ved. Der skal fjernes næringsstoffer og de opblomstringer af cyanobakterierne, det man kalder blågrønalger, men ser fra utrolig mange søer, hvis det skal holdes nede. Og temperaturen bliver nok ikke lavere, vurderer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog.

Klimaforandringer spiller ind
Netop temperaturen får en del af skylden for de øgede mængde giftstoffer og dødsfaldene blandt elefanterne. Myndighederne i Botswana oplyser, at cyanobakteriers produktion af giftstoffer er blevet mere almindeligt og mængden er øget i takt med klimaforandringer og temperaturstigninger.

- Klimaforandringer er nævnt som en faktor, men der er jo altid variation i vejret, og der har tidligere været meget varme somre, der burde give samme problem. Men måske har det bare ikke været så omfattende før nu, siger Kim Skalborg Simonsen.

Myndighederne i Botswana slår også selv fast, at der fortsat er mange uafklarede spørgsmål, så undersøgelserne fortsætter, så mysteriet om de døde elefanter kan blive opklaret.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.