Dagens programI dag 10-18

Luft beskytter mod kulde

14. februar 2022

Luft beskytter mod kulde

Luft er en medvirkende faktor for at holde på varmen. Og det har nogle dyr glæde af i vinterkulden.


Man siger, at lag på lag er en god måde at holde på varmen. Eller en god strikket trøje.
Men det er ikke kun typen af lagene eller selve garnet i striktrøjen, der isolerer og holder på varmen.
Faktisk er luften mellem lagene eller luften i de små huller i strikmønstret også med til at sikre varmen.

- Stillestående luft isolerer godt. Når det ikke bevæger sig, bliver det ikke nedkølet. Og så holder det i stedet på varmen, forklarer biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Lasse Stærdal Simonsen.

Og netop isolerende luft er med til, at nogle dyrearter bedre kan holde varmen om vinteren.

-Vi ser det hos for eksempel kameler her i parken. Kamelerne har en meget tyk pels om vinteren, der er god til at holde på stillestående luft. Fordi luften er dårlig til at lede varme, flytter varmen sig ikke fra dyret og ud gennem den stillestående luft.

Udover at dyr kan have glæde af stillestående luft om vinteren, bruges dette princip også andre steder.

- Man ser det for eksempel ved produktion af termoruder. Her er der luftlag mellem glaslagene, hvilket isolerer, siger biologen.

Designet til at holde på varmen
Selvfølgelig er nogle materialer bedre end andre til at sikre varme.

- Uldfibre er nærmest designet til at holde på luft og dermed på varme. Og man ser jo også, hvor populært for eksempel alpakauld er ved produktion af trøjer, fordi det er blødt og holder godt på varmen, siger Lasse Stærdal Simonsen og tilføjer, at neopren også er specialdesignet til at sikre varmen;

- Vand har faktisk de stik modsatte egenskaber af luft. Vand isolerer virkelig dårligt. Fidusen i våddragter er, at det er neoprenlaget, der isolerer. Det er nemmere at lave en dragt, der lukker vand ind, i forhold til en tørdragt. I våddragten kommer der vand ind til at starte med. Din krop varmer så vandet op, og neoprendragten holder på vandet. Så længe du er i vandet, er det det samme vand, der er i dragten, og kroppen skal ikke hele tiden varme nyt vand op. Neoprenlaget sørger for, at varmen kun i begrænset omfang flytter sig fra vandet i dragten til vandet udenfor dragten.

Det er muligt at besøge GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA i vinterferien fra den 12. til den 20. februar 2022 og lære meget mere om, hvordan dyr holder på varmen. 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.